19 mei 2024

ROC’s als kanonnenvoer

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.12

COLUMN | Dat is nu twee keer in één maand tijd en nu moet het afgelopen zijn.

1.  
Er is een site waar je kunt melden dat een ROC je geweigerd heeft op grond van je autisme, het auti-weigerscholenmeldpunt. Dat meldpunt stuurt een rapport naar de pers, enkel en alleen gebaseerd op wat bij het meldpunt aan klachten binnenkwam. De ROC’s om toelichting vragen? Nergens voor nodig. En de pers, nooit te beroerd voor een relletje, nagelt de ROC’s gehoorzaam aan de schandpaal. Opnieuw: zonder de ROC’s te bellen of anderszins wederhoor toe te passen.

2.
De JongerenOrganisatieBeroepsonderwijs (JOB, een sympathieke maar soms onbesuisde organisatie) stuurt een bericht naar de pers dat op maar liefst 10 ROC’s de verplichte studentenraden ontbreken. Spits, dat NS-weeceepapierblad (met een groot bereik onder onze doelgroep, dat wel), springt onmiddellijk in de houding en publiceert dit schandaal. Het hoeft geen betoog: zonder verder te informeren.
De MBO-raad vraagt vervolgens aan de JOB om welke ROC’s het gaat, krijgt de namen en gaat bellen. Wat blijkt? Deze ROC’s hebben wel degelijk een studentenraad!

Conclusie  
Stel je voor: een krant publiceert een artikel waarin de Polen in Nederland met de grond gelijk worden gemaakt: gajus, tuig van de richel, dronkenlappen en viezerikken zijn nog de vriendelijkste kwalificaties. En waar ontleent de krant deze ‘wijsheid’ aan? Het Polenmeldpunt van de PVV heeft de krant een lijst toegestuurd en die nemen ze gewoon over.
Wij kunnen met z’n allen veilig voorspellen: het land zou te klein zijn, met of zonder Polen, om de rel die hierop uitbreekt te bevatten. En terecht natuurlijk.
Maar de ROC’s? Weerloos kanonnenvoer.

> Vorige aflevering Koningin, oh nee prinses Beatrix

Deel dit artikel