23 juni 2024

PEDO VRIJ!

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.20

COLUMN | De NRC heeft een aardige rubriek over taalfouten en net voor de jaarwisseling ging het over ‘de onjuiste spatie van 2013’: de meest sensationele spatie-fout  van het afgelopen jaar.
De schrijver (Ewoud Sanders) gaf een paar aardige voorbeelden ( ‘weer updates’ voor actuele weerberichten vond ik het leukst), maar, in alle bescheidenheid, in de loop van 2013 kwam ik zelf een mooier voorbeeld tegen, in koeienletters op een spandoek nog wel. In De Telegraaf van augustus stond een foto van het stadhuis van Kerkrade waaraan een groot spandoek hing dat een aantal demonstranten daar had vastgespijkerd. Opschrift van het spandoek:
KERKRADE PEDO VRIJ

Eh? Heel even dacht ik in al mijn naïviteit dat ze bedoelden:
KERKRADE-PEDO VRIJ,
dus dat er een pedo gevangen zat in Kerkrade en dat die nu onderhand maar eens vrij moest komen. Maar dat was niet zo. Ik las het artikel en concludeerde dat ze wilden zeggen:
KERKRADE PEDO-VRIJ
Oftewel, er was een pedo gesignaleerd in Kerkrade en daar hadden ze bezwaar tegen, in hun onbedorven stadje. Kerkrade moest vrij zijn van pedo’s, bedoelden ze.

Het belang van goed taalonderwijs moet niet worden onderschat, blijkt, maar ook De Telegraaf signaleerde deze fout niet. Zelf fiets ik regelmatig door de Elzenstraat in Tilburg, langs de Montessori-basisschool. Vijftig meter voorbij die school is een oud klooster verbouwd tot appartementencomplex.
De Elzenhof, heet dat, maar het naambord zegt…  – maar kijkt u even op de foto.
Arme schoolkinderen. Jaar in jaar uit komen ze, op weg naar school, langs deze spellingsfout. Komt nooit meer goed.    

Vorige aflevering: Goed voornemen: Het CvB in de gaten houden

Deel dit artikel