19 mei 2024

Esma

Beroep: Onderwijs | Aflevering 3.11

COLUMN | ‘Ja, Esma mag wel wat eerder weg uit de les’, zegt wiskunde-collega Marcel Kroes als ik dat vraag: ‘Ze heeft haar huiswerk al af dus ze is wel zo’n beetje klaar.’
We gaan in een leeg lokaal aan de andere kant van de gang zitten: Esma Hasshass en ik. Ze zit in de tweede klas van De Vakschool, is veertien jaar oud en Nederlands Kampioen Thaiboksen in haar gewichtsklasse. Ze oogt slank.
Esma woont ten noorden van Tilburg en zat op SBO Noorderlicht. Bevalt  het op De Vakschool?
´Ja´, ze schokschoudert. `Gaat wel. Gewoon school  he?´
 ‘Weet je al welke richting je gaat kiezen in het derde jaar?’
Zonder aarzelen: ‘Ja. Ik wil de kant van sport op.’

De fusie met MBC  Economie en Groen aan de Gershwinstraat komt dus als geroepen, want daar hebben ze dat. Maar als ze in Noord woont, waarom is ze dan niet meteen naar het MBC aan de Gershwinstraat gegaan? Dat is toch dichterbij?
‘Daar gingen mijn klasgenootjes van Noorderlicht ook naartoe en dan zou ik weer bij hen in de klas komen en dat wilde ik niet.’
Esma wilde een frisse start, in meer dan één opzicht want ze was toen ook al overgestapt van streetdance op Thaiboksen: ‘Mijn lerares streetdance ging naar Amerika en toen viel dat team uit elkaar en ik wilde niet les van iemand anders’.

Haar vader adviseerde haar om eens bij vechtsport te gaan kijken, want ze was best sterk. Zo kwam ze bij Joey Smits terecht (zie: > www.teamsmits.nl ), op proefles, en dat ging goed. Drie maanden later won ze haar eerste wedstrijd en kreeg ze de smaak te pakken.
Train je vaak?
‘Zes dagen in de week. Ik ga er uit school heen, Joey is elke dag open vanaf één uur, dus ik kan er altijd terecht. Lekker trainen en beetje bijpraten ook, niet alleen aanwijzingen waar ik op moet letten en zo, maar ook wat me dwars zit. Ik kan alles kwijt bij Joey. ‘
En nu ben je Nederlands kampioen?
‘Ja, daar ben ik best trots op. Ook op de stijlprijs die ik kreeg voor de mooiste partij van de dag. Die wilde ik heel graag winnen.’

Je doet Thaiboksen. Wat is het verschil met kickboksen?
‘Bij ons mag je je ellenboog gebruiken en clinchen en met je knie naar het hoofd.’
Volgende week doe je weer een wedstrijd?
‘Ja. In Zijtaart, vlakbij Eindhoven.’
Ben je zenuwachtig voor een gevecht?
‘Valt wel mee. Training is vaak heftiger, dan sta je tegen over mannen, die klappen zijn veel harder. Dan valt een gevecht weer mee.’
Weet je al tegen wie je moet?
‘Ja, je weet wel tegen wie je moet maar het is nooit zeker, bij de weging kan het veranderen. Ik zit in de gewichtsklasse 45-50 kilogram voor 14-15-jarigen. Na  het wegen komt de matchmaking, dan beslissen ze wie tegen wie gaat vechten, welke partij je hebt en welke hoek je krijgt.’

Je draagt bescherming?
‘Ja, dat moet. Een helm. En scheenbeschermers. En een bitje.’
Esma kijkt erbij alsof ze dat eigenlijk niet zo’n goed idee vindt, die bescherming: ‘Straks als ik 16 ben hoeft dat niet meer.’
Nou, voorzichtig maar, ben je geneigd te denken. Maar dan word je geen kampioen.

> Lees hier de vorige aflevering: Soms valt er iets te zeggen voor geweld

Deel dit artikel