18 april 2024

Bij het overlijden van Niko van Dorp

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.36

COLUMN | Toen Niko van Dorp in 2001 als directeur van College Educatie begon op onze school, publiceerden we een interview met hem in het personeelsblad, Intercom. Daarin vertelde hij onder andere dat ie zo kon lachen om Herman Finkers: ‘Hier volgt een waarschuwing voor de scheepvaart: pas op!’
Dat gevoel voor humor, vaak in de vorm van snelle, relativerende terzijdes, was nooit ver weg bij Niko en zorgde keer op keer voor tijdelijke ontregeling van plechtige bijeenkomsten of ernstige vergaderingen. Tijdelijk, dat wel, want je kon Niko er niet van te verdenken dat ie z’n werk niet serieus nam of de groepen die aan zijn zorg waren toevertrouwd. Integendeel – maar er moest wel gelachen worden.

‘Atypisch’, typeerde deze mede-columnist zichzelf graag. En ja, dat klopt wel. Manifest atypisch in zijn kledingkeuze in elk geval. Ik weet nog dat ie, toen ie als directeur van College Educatie benoemd werd in de centrale directie van het roc, van zijn collega’s een stropdas cadeau kreeg. Ha! Een stropdas! Om te dragen op zijn polo-shirtjes zeker.

Niks daarvan, Niko liet zich niet in het pak naaien of omstroppen, maar bleef onverstoorbaar zichzelf en onverstoorbaar in zijn overtuiging dat het altijd in de eerste plaats ging om de leerling en in het bijzonder om de leerling die het even op eigen kracht niet redde en dus onze hulp nodig had.
‘Rots in de branding’ is een kwalificatie die voor de hand ligt maar toch niet precies vat wat ik bedoel. Laten we het maar gewoon houden op Niko.
Dag Niko, we missen je op het ROC.

___________________________

Niko van Dorp was lid van het college van bestuur van de Onderwijsgroep Tilburg (ROC Tilburg en drie vmbo-scholen). In 2001 begon hij als directeur van College Educatie. Daarvoor was hij verbonden aan de Onderwijsbegeleidingsdienst Midden-Brabant o.a. als adjunct-directeur. Niko van Dorp is 61 jaar geworden. De crematie is op woensdag 28 mei.

 

Deel dit artikel