18 april 2024

Niet uit Tilburg!

Bij de afbeelding: onder dit logo zijn wij in 2012 de nieuwe, door ons zelfontwikkelde opleiding mechatronica, gestart.

COLUMN BEROEP: ONDERWIJS | Afl. 7.20 Je kunt veel leren van zo’n bezoek van het NOS-journaal.  (Voor de lezers met geheugenzwakte of die te laat op deze zender hebben afgestemd: eind januari kwam NOS-redacteur-binnenland Youssef Abjij op onze school om met studenten te praten over hun politieke ideeën. Hij wilde zich oriënteren op wat er leeft in de provincie. Ik introduceerde hem bij klas onMET2c, dat is onze geheime code voor leerjaar 2 mechatronica.) Zo veronderstelde Youssef terloops dat al die 23 studenten in Tilburg woonden: ‘Jullie, als Tilburgers…’.

Dat zinnetje stuitte op een geloei van verontwaardiging: Wat dacht hij wel? In Tilburg wonen? Never nooit nie!

Oh, oh, dat was even een verrassing. Waar kwamen ze dan wel vandaan?

Nou, ongeveer de helft uit de dorpen in de omgeving, echt van het Brabantse land dus: Hilvarenbeek! Biest-Houthakker! Haghorst! Loon op Zand! Een hele serie plaatsen waar ze in Hilversum duidelijk nog nooit van gehoord hadden.  Best! Dongen! Empel!

He, wacht even: Empel? Daar sloeg ik op aan:

‘Woon jij in Empel?’

‘Ja.’

‘Maar dat is voorbij Den Bosch!’

‘Ja.’

‘Je reist dus langs Den Bosch naar Tilburg toe, elke dag?’

‘Ja.’

‘Maar waarom zit je dan niet op het roc in Den Bosch, daar hebben ze deze opleiding toch ook?’

‘Oh, ja, daar ben ik wel wezen kijken, maar toen zeiden ze daar als je voor het beste gaat in de mechatronica, dan moet je naar Tilburg gaan. Dus nu zit ik hier.’

Daar was ik even stil van. Later heb ik aan onze directeur mechatronica voorgesteld, om de werving voor die opleiding voortaan uit te besteden aan het roc in Den Bosch.

 

 

Deel dit artikel