22 juli 2024

ROC Tilbrrgg

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.26

COLUMN | Tijdje terug was onze school op weg naar wereldroem: Paul de Leeuw zou een van onze facilitaire medewerkers komen interviewen. De medewerker deed mee in Pauls programma op kerstavond en het leek Paul (of de redactie, weet ik veel) een leuk idee om die man te verrassen op zijn werkplek, onaangekondigd.
Zoiets heeft natuurlijk veel voeten in aarde, net zoiets als wanneer je iemand moet voorsorteren voor het uitreiken van een lintje zonder dat ie daarvan mag weten. Je moet hem op een bepaalde tijd op een bepaalde plaats krijgen, liefst met zijn haar netjes gekamd en zijn gulp dicht en zo.

Dat werd dus allemaal nauwkeurig en met veel heimelijk plezier bij ons op school in scene gezet en we waren er allemaal klaar voor – en toen werd de datum verzet. En toen nog een keer. Daarmee hadden we het punt bereikt dat wij er niet meer in geloofden en tegen elkaar zeiden nou, roep me maar als Paul voor de deur staat – en toen stond hij voor de deur. Potverdorie! Paul de Leeuw! In levende lijve! Op onze school: ROC Tilburg!

Sinds jaar en dag werk ik daar bij de afdeling Marketing en Communicatie, u weet wel: wij zorgen voor de foldertjes en de website en ja, natuurlijk ook voor de naam op onze gebouwen. De juiste naam in het juiste lettertype en met de goede kleuren in het logo en zo. Al die dingen die je met een gerust hart aan ons kunt toevertrouwen: gaat u rustig slapen, wij letten op de zaak! En toen stond Paul de Leeuw voor de deur en hij keek omhoog naar de lichtreclame met onze naam en scoorde voor open doel:

Op zijn bekende, baldadige toon opent hij:
‘Goedenavond dames en heren, van harte welkom, wij staan hier bij… bij…’
Demonstratief kijkt hij omhoog naar de verlichte letters die onze naam vormen en dat is dan het moment dat je als stafmedewerker van de afdeling Marketing en Communicatie van je leven niet meer vergeet: van de fiere, grijs en roze doosletters ROC TILBURG boven onze ingang brandde het licht niet achter de U.
Dus gaat Paul stotterend en hikkend en keelklankend tekeer: ROC Tilbrrggg, ja het staat er echt ROC Tilbrrgg Tilbrrgg.

Wow. Enfin, we mochten allemaal blijven want zo beroerd zijn ze nou ook weer niet, bij ROC Tilbrrgg. En ach, qua naamsbekendheid kun je het natuurlijk niet beter hebben. Dat effect is goed onderzocht (niet door Diederik Stapel) en staat in de vakdidactiek bekend als ‘de beschadigde pagina’, maar dit stukje wordt te lang dus volgende keer meer over die pagina.

> Vorige aflevering: Samen redden wij het land!

Deel dit artikel