19 mei 2024

Zware boekentas exit

NIEUWS | Er is wat gezucht en gesteund, de afgelopen decennia, over de veel te zware boekentassen. Leerlingen kregen steeds meer vakken en dus ook meer boeken. Die bovendien ook nog eens in omvang en gewicht toenamen. Vooral brugklassers gingen letter gebukt onder de hoeveelheid boeken die ze met zich mee moesten torsen.

In 1998 was voor een groep ouders de maat vol. Ze togen met een dik pak protesthandtekeningen naar Den Haag om namens hun kroost hun nood te klagen. Kern van hun klacht: 1) de zware boekentassen bedreigen de gezondheid van jonge kinderen en 2) ze maken fietsen instabiel waardoor kinderen gevaar lopen in het verkeer.
Staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs, PvdA) stelde een heuse commissie in om het probleem en mogelijke oplossingen eens goed in kaart te brengen. De deskundigen kwamen vervolgens met een reeks van aanbevelingen, maar helaas, in de praktijk werd er weinig mee gedaan.

Osse Brugklassers met de weinige boeken uit hun schooltas en hun tablet,
v.l.n.r. Madelief Berendsen, Prisca Yaksam, Nick Nooijen en Yip van den
Bosch. Foto Marc Bolsius.

Nieuwe commissie
Dus kwam er in 2002 een nieuwe commissie die nog dieper in de materie dook en de boekentassen op de weegschaal zette. Boekentassen wogen tot wel twaalf kilo, soms bijna een derde van het gewicht van het kind zelf. Ook deze commissie kwam met tips en adviezen. Een wettelijke begrenzing van de kilo’s papierwerk, zoals in Duitsland en Oostenrijk, wilde Den Haag niet. Maar ook met dit rapport was het probleem niet uit de wereld.
Nu gloort er hoop, want de digitalisering van het voortgezet onderwijs lijkt in een stroomversnelling te zijn gekomen. Laptops, iPads en andere tablets vinden hun weg in de school. De papieren (werk)boeken verdwijnen langzamerhand uit beeld en zo lost een hardnekkig probleem zich vanzelf op.  Met dank aan Steve Jobs c.s.

[Dit artikel is eerder geplaatst in de Onderwijsbijlage van Brabants Dagblad/Eindhoevsn Dagblad, januari 2014]

Deel dit artikel