17 april 2024

Tweehonderd jonge leerkrachten mogen werkervaring op gaan doen

DEN HAAG | NIEUWS | Ongeveer tweehonderd jonge leerkrachten die recent zijn afgestudeerd aan de pabo en nog geen baan hebben kunnen werkervaring opdoen. Dat is mogelijk dankzij een project waarvoor OCW vijf miljoen euro beschikbaar stelt. Het plan voorziet ook in het faciliteren van verdere professionalisering van zittende leerkrachten.

 De aanpak is gebaseerd op het zogeheten Vierslagleren’-project dat eerder met succes is ontwikkeld door de Katholieke Pabo Zwolle:
    1. startende leraren kunnen werkervaring opdoen
    2. startende en ervaren leraren kunnen een master behalen
    3. de school profiteert van het onderzoek van de master
    4. meer samenwerking tussen de opleiding en de schoolpraktijk

Met dit project slaat OCW meer vliegen in één klap. Afgestudeerden van de pabo (in de afgelopen 3 jaar) die nu niet aan de bak komen, kunnen toch ervaring opdoen en blijven zo behouden voor het onderwijs. Voor zittende leerkrachten biedt het een kans om nieuwe inzichten op te doen, bijvoorbeeld door het volgen van een master. Ze kunnen daarvoor gebruik maken van de Lerarenbeurs. De bedoeling is dat de jonge en ervaren leerkrachten koppels vormen. Ook de jonge leerkracht moet een masteropleiding volgen.

Brabant
Eind 2012 nog zag minister Bussemaker – net aangetreden – weinig heil in maatregelen om werkloze jonge leerkrachten aan de bak te helpen. Ze vond dat een zaak van de schoolbesturen. Nu is ze daar dus op teruggekomen.
Vorige maand maakten schoolbesturen in Zuidoost Brabant bekend dat ze samen met Pabo De Kempel in Helmond trajecten op hebben gezet om jonge leerkrachten ervaring op te laten doen.Ook dit project krijgt subsidie van de overheid.
[Bron: o.a. OCW]

> Meer bij OCW
> Lees ook: Directie pabo: Doe iets voor werkloze jonge leerkracht [2012]

 

 

 

Deel dit artikel