19 juni 2024

NWO-subsidies voor acht topwetenschappers in Tilburg en Eindhoven

AMSTERDAM | NIEUWS | Vijf toponderzoekers, verbonden aan de Technische Universiteit in Eindhoven (TU/e) en drie toponderzoekers, verbonden aan de Universiteit van Tilburg, hebben een Vidi-subsidie in de wacht gesleept van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Elke wetenschapper krijgt tot een maximum van 800.000 euro subsidie om onderzoek te doen in het eigen vakgebied. De onderzoekers krijgen deze subsidie toegekend omdat zij excellent en veelbelovend onderzoek verrichten. Met het geld kunnen de wetenschappers een eigen onderzoekslijn opzetten of uitbreiden en andere wetenschappers aantrekken.

Er waren voor deze ronde van de Vidisubsidies in totaal 652 aanvragen ingediend. Daarvan zijn er 94 gehonoreerd. De uitverkoren wetenschappers en hun projecten zijn de volgende:

Technische Universiteit Eindhoven

Coping with an unknown future
Dr. N. (Nikhil) Bansal, TU/e – Mathematics and Computer Science
In many situations, current decisions must be made without much knowledge of how the future will evolve. This research aims to develop general mathematical techniques for making decisions that minimize the impact of unexpected future events.

Nieuwe nanofabricagetechnieken voor toekomstige nano-elektronica
Dr. A.A. (Ageeth) Bol, TU/e – Technische Natuurkunde
De introductie van nieuwe nanomaterialen zoals koolstofnanobuisjes en grafeen in computerchips is onvermijdelijk om in de toekomst de prestaties van de chips te verbeteren. De onderzoeker gaat nieuwe nanofabricagetechnieken bestuderen en ontwikkelen om koolstofnanoelektronica werkelijkheid te kunnen laten worden.

Dancing particles for CO2 clean energy
Dr. F. (Fausto) Gallucci, TU/e – Chemical Engineering and Chemistry
Clean energy production is urgently required to mitigate climate change caused by anthropogenic CO2 emissions. A novel, highly integrated reactor is developed to convert fossil fuels into energy while simultaneously avoiding CO2 emissions. A fundamental study is combined with an experimental proof-of-concept.
Snelle matrixmethoden

Dr. M.E. (Michiel) Hochstenbach, TU/e – Wiskunde
In bijna alle moderne rekenproblemen in wetenschap, techniek, industrie, geneeskunde, economie, enzovoort, komen zeer grote matrices voor. De onderzoekers ontwikkelen slimme wiskundige methoden waarmee deze matrixproblemen met veel grotere snelheid en betrouwbaarheid kunnen worden opgelost.
Het ontwerpen voor verbeterde herbelevingen van persoonlijke herinneringen

Dr. E.A.W.H. (Elise) van den Hoven, TU/e – Industrial Design
De onderzoekers gaan bestuderen hoe media, zoals foto’s, gebruikt worden voor alledaags herinneren en vergeten en wat gewenste herbelevingen zijn. Het doel is innovatieve mediaproducten te ontwerpen die het herinneren en vergeten ondersteunen, door kleinere aantallen van meer geschikte media.

 

Universiteit van Tilburg

Geen vertrouwen zonder betrouwbaarheid
Dr. S. (Sigrid) Suetens, UvT – Experimentele Economie
Vertrouwen en betrouwbaarheid zijn cruciale bouwstenen van menselijke interactie. Maar zonder betrouwbaarheid kan vertrouwen niet bestaan. De onderzoekers analyseren de interactie tussen vertrouwen en betrouwbaarheid. Wanneer gaat het goed? En waarom loopt het zo vaak mis?

Understanding emotions in the real world
Dr. M. (Marco) Tamietto, UvT – Medical Psychology & Neuropsychology
In everyday life emotions are influenced by the physical and social context in which they occur. The present project investigates how the human brain integrates emotion and context information to rapidly extract the global meaning of the situation.

De menselijke kant van statistiek
Dr. J.M. (Jelte) Wicherts, UvT – Methoden en Technieken
Hoewel onderzoek mensenwerk is, is er weinig bekend over de effecten van verwachtingen van onderzoekers op de uitkomst van hun statistische analyses. Hier worden veelvoorkomende fouten onderzocht en ontwikkelen de onderzoekers remedies en modelmatige correcties voor vertekeningen die daardoor optreden.

► Lees meer op de site van NWO

Deel dit artikel