15 juli 2024

De leeuwerik

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.29

COLUMN | Het onderwijs in de luchtvaarttechniek groeit en bloeit en Defensie heeft daar belang bij: donderdag 6 maart werd een Alouette-helikopter afgeleverd bij het ROC op Stappegoor in Tilburg. Dat is natuurlijk een heel gedoe, want een helikopter, zelfs zonder dat de wieken  er aan zitten, duw je niet zomaar door de voordeur en dan de gang in en de hoek om en hup, in de hangar op z’n plek.

Welnee: de halve pui moet uit de hangar en de F-16 moet opzij worden geschoven en dan nog is het passen en meten en héél voorzichtig manoeuvreren om dat ding op zijn plaats te krijgen. Toch gaat het redelijk soepel, Defensie heeft daar speciale teams voor en die hebben vaker met dit bijltje gehakt.

Om acht uur ‘s ochtends ging de aannemer aan de slag met de pui, om tien uur kwam de Alouette op een dieplader het parkeerterrein oprijden, om twaalf uur stond hij op zijn plek en werden de overdrachtsformulieren getekend. Om drie uur ’s middags zat de pui er weer in.
Mission accomplished!

De Aloutte van Defensie wordt de school binnengereden. Voor studenten mbo-luchtvaarttechniek een object om naar hartelust aan te sleutelen.

ps
Ik heb hier vaak geschreven over opleidingskeuze en waar leerlingen in dat verband wél (vind ik het leuk?) en niet (is er werk?) op letten. Bij de aflevering van de Alouette (Frans voor ‘leeuwerik’) bleek eens te meer dat het leven ingewikkelder is dan op het eerste gezicht lijkt. Ik zei namelijk tegen de fotograaf die opnamen kwam maken voor De Telegraaf:

‘Denk erom, dit is ROC Tilburg’, want je weet niet of ze wel weten hoe het heet waar ze zijn.
‘Ha, dat zal ik niet weten’, antwoordde hij lachend. ‘Ik heb hier zelf op school gezeten.’
Bleek dat ie 20 jaar geleden bij ons werktuigbouwkunde had gedaan. En geslaagd ook!
‘Maar ik heb er nooit meer iets mee gedaan’, voegde hij er aan toe. ‘Ik ben foto’s gaan maken.’
Evenwel, spijt van zijn opleiding had ie niet:
‘Welnee, ik heb hier veel geleerd en een leuke tijd gehad.’
Ik heb ook gevraagd of ik hem nog in de klas had gehad, maar dat kon hij zich niet herinneren.

> Vorige aflevering: Ik kan het nog!

 

 

Deel dit artikel