15 juli 2024

Duurzame rug

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.31

COLUMN | Helemaal aan het einde doen we het openingsshot. Het wordt een item van 3 minuten en we zijn dan al ruim 2 uur aan het filmen: voor het programma BV Brabant, hoe staan jongeren tegenover de toekomst van hun beroep?
Stel zo’n vraag aan een van onze techniekstudenten en de kans is groot dat is als antwoord krijgt: ‘Mwah, kwenie.

Niet dat ze het niet weten, maar het zijn nu eenmaal niet zo’n praters. Meer doeners, maar wel met een stellige eigen opvatting over bepaalde zaken.
Dat hoor ik aan Bas’ zijn stem (Bas van Gestel, 21 jaar, doet de deeltijdopleiding Servicemonteur en werd vorige maand nationaal kampioen op de Vakkanjers-wedstrijden in Ahoy, Rotterdam). Ik hoor zijn stem veranderen op het moment dat Emmie Buermans (van Omroep Brabant) tijdens het voorgesprek zijn t-shirt ter sprake brengt: ‘Heb je niet een ander shirt?’

Het shirt is effen zwart met een bescheiden logo van het bedrijf waar hij werkt (4,5 dagen per week. Op woensdag werkt hij tot één uur en komt naar school: van half twee tot negen. Bas: ‘Zeker ’s winters, als je de hele dag buiten in de kou hebt gewerkt en het is lekker warm op school, sukkel je weleens in slaap.’): Van Erve Installatietechniek.
Emmie mompelt iets over sluikreclame, maar Bas wijkt niet: ‘Dat is het bedrijf waar ik werk, dat mag gezien worden, toch?’
Ik schiet hem te hulp: ‘Tja, ik heb wel een ander shirt liggen, maar daar staat ROC Tilburg op dus dat schiet ook niet op.’
We laten het erbij.

Bas komt eerst aarzelend maar steeds beter uit zijn woorden over duurzame technieken en een toekomst met huizen zonder gasleidingen: zelfvoorzienend. Hij krijgt een bos bloemen van directeur Cees van Gerwen. We halen er een andere groep monteurs bij om op de achtergrond wat te sleutelen. We gaan ook nog het dak op voor een shot van de zonnepanelen.
Emmie besluit dat de uitsmijter wordt (en Bas zelf moet ook wel om grinniken om deze wise-crack):
’Die moderne, energiezuinige ketels, die til je makkelijk in je eentje op, terwijl die oude ketels, die wogen makkelijk 90 kilo of meer en die moest je dan als monteur de zoldertrap opsjouwen. Dus ook mijn rug wordt duurzamer van die moderne techniek.’

BV Brabant. Zondag 13 april bij Omroep Brabant. Kijk naar Bas van Gestel van Van Erve Installatietechniek!

> Vorige aflevering ACTIE! Actie! actie….

Deel dit artikel