21 juni 2024

Til op die meid!

Beroep: onderwijs | Aflevering 4.41

COLUMN | Mag een bouwvakker zomaar een mooie meid optillen? Als ie de kans krijgt wel, maar zo leuk werd het niet, in de Boomstraat!
Dat zit zo: schuin tegenover ons bouwen ze een appartementencomplex. Vanwege de fietsroute is de rijweg nogal smal, dus het verkeer staat regelmatig vast: dan weer staat een hijskraan pontificaal midden op de weg, dan weer de oplegger van de steigerbouwer of het busje van de installateur of een vrachtauto voor de systeemplafonds. Of allemaal tegelijk, dat gebeurt ook.

Die bouw, dat is schuin tegenover mij. Recht tegenover mij staat een complex met studenten. De bemensing wisselt elk schooljaar dus na elke zomervakantie is het afwachten wie er nu weer opduikt. Dit jaar: veel meisjes.

Donderdagochtend half negen. Ik heb vakantie en kijk uit het raam. De straat is volledig versperd door een kudde busjes, sommige met aanhanger. Ook op de stoep recht tegenover staat een busje met een flinke aanhanger vol roosters. De aanhanger zit met een lange trekhaak achter aan het busje en enkele bouwvakkers staan daar wat te lummelen. Meteen lossen? Eerst koffie? Shaggie draaien maar en die roosters nog eens goed bekijken. Dan komt de uitvoerder aanlopen, beetje meelullen. De deur aan de overkant gaat open en een blond studentenmeisje duwt haar fiets de stoep op.

Verder dan de stoep komt ze niet, want (ze kijkt van rechts naar links): bouwplaats, busje, trekhaak, aanhanger, ander busje. Alles bumper aan bumper, dus ze kan echt geen kant op.
Ze kijkt een beetje hulpeloos, zoals mooie meisjes dat goed kunnen. Dat helpt altijd en nu dus ook: de bouwvakkers verdringen elkaar in hulpvaardigheid en de grootste wint. Hij stapt over de trekhaak, pakt de fiets beet en tilt hem met een flinke zwaai over de trekhaak heen. De anderen pakken hem aan. Dan draait hij zich om naar het meisje en één ogenblik denk ik dat ie haar ook zal oppakken en over de haak tillen – maar zij denkt dat ook en haastig en uiterst onelegant springt ze over de haak, neemt haar fiets over en gaat er vandoor, nagezwaaid door grijnzende bouwvakkers. 
Een auto die er niet door kan toetert ongeduldig. De mannen halen hun schouders op en gaan de roosters nog eens goed bekijken.

Vorige aflevering: Operatie Luchtsteun (2)

Deel dit artikel