23 juni 2024

Beatrix bezoekt Stappegoor

Beroep: Onderwijs | Aflevering 5.18

COLUMN | Ja, niet de prinses maar de school: bijna 60 vmbo-docenten van het Beatrix College die bij ‘mbo techniek’ in de keuken keken.  Een goede zaak, want het Nederlandse onderwijs kent scherpe grenzen en hoezeer de namen vmbo en mbo ook naar elkaar verwijzen, vaak zijn het volkomen gescheiden werelden. Veel duur gesubsidieerde pogingen tot versmelting of zelfs maar oppervlakkige samenwerking –  tevergeefs. Ik herinner me de evaluatie van de toenmalige directeur van de MTS, twintig jaar geleden, na een kostbaar, jarenlang project gericht op samenwerking met het lbo/mavo:
‘Ach, in elk geval kennen de leraren elkaar nu. Dat is toch een positief resultaat.’

Ik dacht dat ie een grap maakte maar het was serieus bedoeld en hij had nog gelijk ook: dat was helemaal geen slecht resultaat – en daarom waren de Beatrixers ook zeer welkom bij ROC Techniek: waar sturen wij onze leerlingen naartoe? Hoe ziet het er uit, bij techniek? Wat doen ze daar en wie geven daar les?  

Een groep van 60 docenten en we wilden graag een goede indruk maken dus dat moet je goed organiseren en de organisator zelf was nog verhinderd ook! Maar het liep goed – we hebben voor hetere vuren gestaan. Dus op 13 januari liep ik met een groep van pakweg 15 vmbo-docenten door de technieklokalen van Stappegoor. Leuk! Want die docenten worden herkend door hun oud-leerlingen die nu bij ons zitten, en (gematigd) enthousiast  begroet. En dan is er altijd die onuitgesproken spanning: herkennen de docenten hun oud-leerling? Kunnen zij de juiste naam opdiepen uit de  docentenagenda tussen hun oren?  

In het procestechnieklab bleef die spanning seconden-lang hangen. De oud-Beatrixleerling had een witte labjas aan, dat bemoeilijkte de zaak, maar het kwartje viel pas toen ie z’n bril afzette:
‘Oh, verroest, ben jij het? Maar jij droeg vroeger toch geen bril?’
‘Nee, dat klopt. Maar het staat wel slim toch?’
Ja, dat dan weer wel.

En er was nog  een ontmoeting tussen oud-leraar en oud-leerling, die middag, want één van de Beatrix-docenten bekende dat hij op de MTS had gezeten.
‘Oh ja? Dan moet ik je in de klas gehad hebben.’ ‘Wat gaf u dan?’  ‘Maatschappijleer.’
’Verrek ja, maatschappijleer. Maar toen had u een bril op.’ ‘Ja, klopt.’
‘Ach ja, dat was in de jaren tachtig. Toen was ik jong en voerde ik niets uit. En nu ben ik gewoon getrouwd en een gezin en een hypotheek.’
Ja, zo gaan die dingen. Dat is ook maatschappijleer: hoe wild of hoe lui leerlingen ook zijn, vroeg of laat worden het gesettlede burgers.

> Vorige aflevering Je suis Fashella

Deel dit artikel