20 mei 2024

Word Perfect! Voor Windows!

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.32

COLUMN | In 1991 kocht ik mijn eerst pc, een 286 met een harde schijf van, jawel, 20 MB! Twintig megabyte: daar maakte je toen indruk mee. Trouwens, een pc op zichzelf was al een imago-bevorderende aankoop.

Wat draaide op die hardware? Uit mijn geheugen puttend: Windows 3.1 en DOS 6.0
En, neusje van de zalm, ik had Wordperfect for Windows! Jawel, het goeie, ouwe wéépéé. Niemand onder de zestig weet nog waar ik het over heb, want de tijden veranderen snel: floppydisks van verschillende formaten, die kleine dikke van 3 inch en grote, dunne, slappe van 5 inch. Jeugdsentiment!

Opgejaagd door mijn zoontje en zijn computerspelletjes schafte ik in de loop der jaren gestaag nieuwe spullen aan, zoals iedereen dat deed. Mijn volgende pc was een 486, dat weet ik nog. Inmiddels ben ik aan de zesde toe, of de zevende, dat kan ook. (Je kunt je er in verdiepen, als je een nieuwe pc koopt. Dat heb ik die eerste jaren gedaan en ik heb zelfs lesgegeven in ‘hardware-software’, maar het was op den duur niet bij te houden. Je kunt beter met 1500 euro naar de winkel stappen en gewoon het laatste model kopen. Dat is tegenwoordig mijn strategie.)

Windows 3.1 werd opgevolgd door Windows 95 en daarna Windows XP en daarna Windows 7: Experience. Dat staat er nu op. Wat betreft het aantal megabytes ben ik de tel kwijtgeraakt en Wordperfect rust sinds lang op het digitale kerkhof.

Nu staan de kranten vol over het afdanken van Windows XP en ook bij ons op school gaat de knop om: in juni krijgen we Windows 8.1 Dat is wat! Met 1.400 medewerkers en 14.000 studenten praat je dan toch over een mega-operatie. En onwillekeurig vraag ik me af met hoeveel millimeter kwik de totale bloeddruk van al onze medewerkers bij elkaar opgeteld gaat stijgen, als ze achter hun schermen kruipen en daar nieuwe software aantreffen en waar is nu @#$ de startknop….  

Maar geen nood: we zijn immers een school – dus we gaan scholen!

> Vorige aflevering Duurzame rug

 

Deel dit artikel