22 juli 2024

Scholieren maken op TU/e kennis met chemie

EINDHOVEN | NIEUWS | Uit het hele land doen deze week vwo’ers op de Technische Universteit Eindhoven (TU/e) mee aan projecten die hen laten proeven van de sfeer van een chemiestudie. Ze gaan in professionele labs met hightech apparatuur onder meer paracetamol of parfum maken. Uiteraard  onder deskundige begeleiding. De vwo-werkweek is bedoeld voor leerlingen die naar 6-vwo gaan met belangstelling voor scheikundige technologie. Veertien van de 88 leerlingen die zich hebben aangemeld komen uit de regio Eindhoven, de overige komen uit steden uiteenlopend van Dokkum tot Hulst.

In een van de projecten nemen de scholieren zonnebrandcrème onder de loep. Ze gaan bijvoorbeeld kijken of ze het verschil kunnen bepalen tussen factor 10 en factor 20. En of kleding en planten ook beschermen tegen zonnestraling. 
Biodiesel kun je maken met de olie uit zaden. In dit project gaan de scholieren bekijken of ze biodiesel kunnen maken uit raapzaadolie. En ze gaan bekijken of die diesel dan goed genoeg is om in de tank van je auto te doen.

Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar het creëren van hoogwaardige toepassingen uit recycled plastic. Tijdens de vwo-werkweek onderzoeken leerlingen de eigenschappen van verschillende soorten recycled plastic, om vervolgens te bepalen welke soort het best gebruikt kan worden.
Het maken van een parfum is niet zo eenvoudig, de geuren in het parfum moeten bij elkaar passen, en sommige geurstoffen verdampen sneller (en ruik je dus eerder) dan andere. In dit project gaan de scholieren zelf uit verschillende planten geurstoffen extraheren of destilleren. Het is de bedoeling dat de leerlingen aan het einde van het project met een zelfgemaakt parfum naar huis gaan.

Andere projecten betreffen onder meer het maken en analyseren van pijnstillers, het maken van zonnecellen, het maken van een nanoflesje dat in het lichaam langzaam medicijnen afgeeft, en een coating die net zo waterafstotend is als de lotusplant.
[Bron: persbericht]

Deel dit artikel