20 mei 2024

TopTalentPrijs voor jonge docenten Muis en Van de Voort

ARNHEM | NIEUWS | De jonge docenten Lisanne Muis en Niels van de Voort hebben de TopTalentPrijs 2014 in de wacht gesleept. Ze  ontvingen de prijs dinsdag 7 oktober uit handen van minister Bussemaker (Onderwijs) tijdens een feestelijke bijeenkomst op ArtEZ, hogeschool voor de kunsten in Arnhem.

Lisanne Muis is verbonden aan Stenden Hogeschool Emmen en Niels van de Voort aan Hogeschool Utrecht, Instituut Archimedes. Zij ontvangen de Talentprijs vanwege de hoge kwaliteit van hun afstudeerprojecten. Muis heeft tijdens haar pabo-studie onderzoek gedaan naar de problemen van startende leerkrachten en een speciale app ontworpen voor de aanpak daarvan. Van de Voort ontwierp een spel om biologische begrippen toegankelijker te maken voor vwo-leerlingen.

De OnderwijsTopTalentPrijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee talentvolle startende leerkrachten in de categorieën basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Beide winnaars worden beloond met een bronzen trofee en een bedrag van duizend euro.
Dit jaar nomineerden 27 lerarenopleidingen hun beste student van het afgelopen schooljaar. De jury toont zich onder de indruk van het ongekend hoge niveau van de inzendingen en reageert enthousiast op de beide winnaars.

Zij schrijft over Lisanne Muis: De relevantie van het probleem dat Lisanne centraal heeft gesteld, is evident: de uitval onder beginnende leerkrachten is immers veel te hoog. Daarom is iedere benadering die ertoe bij kan dragen om deze uitval te verkleinen belangrijk. Lisanne slaagt er bovendien in om een eigentijdse innovatie te realiseren (de app) waardoor de toepasbaarheid groot is. Tevens levert zij daarmee een bijdrage aan het praktisch vormgeven van passend onderwijs in de klas en ook dat is een prestatie van formaat.”

Over Niels van de Voort: “Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met een uitzonderlijk talent. Het product overtuigt doordat het de leerlingen op een heel andere manier door de stof loodst. Het is een bijzondere prestatie van Niels dat hij abstracte en complexe concepten vanuit de biologie weet terug te brengen tot elementen van een gezelschapsspel, waardoor leerlingen stapsgewijs en in een speelse sfeer zich deze concepten eigen kunnen maken.”

De OnderwijsTopTalentPrijs is een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP) i.s.m. de CED-groep, Algemene Onderwijsbond, de vaktijdschriften Didactief en Van 12 tot 18 en het ministerie van Onderwijs.
[Bron persbericht]

Deel dit artikel