17 april 2024

Beetje flinker graag!

Beroep: onderwijs | Aflevering 5.7

COLUMN | Brabants Dagblad had vrijdag een bericht over een incident op het NS-station in Boxtel met studenten van de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap uit Den Bosch. Lastiggevallen vanwege hun herkenbare militaire outfit, lijkt. Nare zaak natuurlijk en ook voor onze echte soldaten is al een aanbeveling om niet geüniformeerd in het openbaar vervoer te reizen,  maar het is ook instructief: globalisering is geen loze kreet dus wen er aan dat de wereldpolitiek bij je op de stoep staat en op de deur klopt.  

Misschien zijn we met z’n allen toch te voorzichtig aan het worden. Beetje bangig ook. Ik zeg het zacht en bescheiden en in de veilige wetenschap dat dit stukje toch maar door drie of vier mensen wordt gelezen, maar toch: kan het niet een beetje flinker, in onze polder en op het Brabantse land?

Ik beweer niet dat we elke ochtend in onze voortuin de vlag moeten hijsen (ik heb het met eigen ogen gezien: in Washington DC doen veel mensen dat écht) en het Wilhelmus aanheffen en onze tong uitsteken richting Midden-Oosten/Syrië/isis, maar nu we besloten hebben om zes verschrikkelijke moordmachines  die kant op te sturen en die daar dood en verderf zaaien onder, hopelijk, jihadisten en ander tuig, nu we dus een soortement godsdienstoorlog  dan wel kruistocht ondernemen met steun van een groot deel van het Nederlandse publiek en de overgrote meerderheid van de Tweede Kamer, is dat het moment om onze echte soldaten te verbieden hun uniformen in het openbaar vervoer te dragen?

Als het werkelijk zo is dat wij isis willen vernietigen, zou een dosis ouderwetse flinkheid, ook hier te lande, ons niet misstaan, lijkt mij. Zeventien miljoen Nederlanders in uniform in de trein is natuurlijk  overdreven en de NS zou dat ook met geen mogelijkheid aankunnen – maar toch, of het nu een adequaat signaal is om ons leger te gaan verstoppen…

Zie ook vorige aflevering: De macht op de werkvloer?

Deel dit artikel