17 april 2024

Zo doen Chinezen het

Beroep: Onderwijs | Aflevering 5.16

COLUMN | Tip: als er een delegatie uit China op bezoek komt, hoef je je niet uit te sloven met koffie en thee want dat moeten ze niet. Nu maakt het natuurlijk wel een eigenaardige indruk als je je niet uitslooft met koffie en thee, maar toch: ze blieven het niet, wat wij hen onder die noemer voorzetten.

Wat Chinezen doen (nu ik drie delegaties heb meegemaakt durf ik die veralgemenisering wel aan) is: bij een bezoek aan het westen brengen hun eigen thee mee. Op het moment dat je met kopjes en schoteltjes en lepeltjes gaat rinkelen en de kannen thee en koffie (die natuurlijk op de conferentietafels klaar staan) ter sprake brengt en wilt gaan ronddelen, duiken de bezoekers schielijk in hun tassen en toveren daaruit glanzende, metalen thermos-bekers tevoorschijn. Een beetje zoals onze kinderen, toen ze nog naar de basisschool gingen, hun drankje meenamen naar school, samen met een fruithapje oid.

In die mooie metalen bekers zit heet water en een pluk struikgewas en samen is dat Chinese Thee. Dat prefereren zij verre boven de koffie en thee-in-koffiekopjes die wij bij zulke gelegenheden presenteren.

> Vorige aflevering Chinese meisjes lusten ook geen techniek!

Deel dit artikel