18 april 2024

Tilburgse universiteit nauw betrokken bij analyse psychologisch onderzoek

TILBURG | NIEUWS | Minder dan de helft van het psychologisch onderzoek dat herhaald wordt, levert dezelfde resultaten op als het oorspronkelijke onderzoek. Dat blijkt uit de resultaten van 270 internationale onderzoekers die de reproduceerbaarheid van psychologisch onderzoek getest hebben. Onder hen bevinden zich twaalf Tilburgse wetenschappers. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Bijna vier jaar geleden is het Reproducibility Project: Psychology gestart. Het behelst het meest uitgebreide onderzoek ooit gedaan over de mate van reproduceerbaarheid van wetenschappelijk onderzoek. Binnen het project zijn honderd onderzoeken, gepubliceerd in drie prominente tijdschriften in de psychologie, herhaald. Een aanzienlijk deel van de onderzoekers betrokken bij dit zogenaamde “reproduceerbaarheidsproject” werkt aan Tilburg University. De Tilburgse onderzoekers hebben in twee groepen 1 van de 100 studies overgedaan. Verder was een groep Tilburgse methodologen verantwoordelijk voor de analyses van alle gegevens van alle 100 studies.

De grote inbreng van Tilburgse wetenschappers is niet toevallig. Na de affaire Stapel is er een cultuuromslag geweest bij de Tilburgse vakgroep sociale psychologie. Inmiddels is deze vakgroep internationaal voorloper geworden wat betreft het doen van goed sociaal psychologisch onderzoek, met onder andere preregistratie en data-opslag.

Een voor de hand liggende verklaring voor een mislukking van het reproduceren van een effect is dat het oorspronkelijk gevonden effect er gewoon niet is. Het artikel in Science benadrukt echter dat er ook andere oorzaken kunnen zijn voor het mislukken. Bijvoorbeeld, het effect zoals gevonden in het oorspronkelijke onderzoek is er wel, maar is veel kleiner dan gedacht. Of het replicatie-onderzoek was toch op cruciale aspecten anders dan het oorspronkelijke onderzoek, waardoor het oorspronkelijke effect niet meer gevonden werd in het replicatie-onderzoek.

Het grootschalige onderzoek naar de reproduceerbaarheid van psychologisch onderzoek laat volgens de Tilburgse wetenschappers zien hoe veel psychologen zich bekommeren om hun veld en haar resultaten. En het laat zien hoe wetenschap zou moeten werken; stelselmatig nagaan of bevindingen stand houden bij replicatie. Als, volgens Marcel van Assen, ook nog alle onderzoeken worden pre-geregistreerd en resultaten ervan gerapporteerd, dan is de wetenschap weer kerngezond, of het nu psychologie is of een andere discipline.

[Bron: persbericht]

> Lees meer: Sociale faculteit herpakt zich na affaire Stapel [2012]

Deel dit artikel