22 mei 2024

7 vissen!

Beroep: onderwijs | Aflevering 6.3

COLUMN | Niemand heeft het meer over de Griekse perikelen, maar toen ik er vorige maand was moest ik aan de vaderlandse-geschiedenisles op de lagere school denken, ergens begin jaren 60. De onderwijzer kwam te spreken over de werkloosheid tijdens de economische crisis in de jaren dertig en hoe uitzichtloos dat was:  ‘Dan kon je als ingenieur op de tram gaan staan om kaartjes te knippen.’
Ik was tien jaar toen en wist niet wat een ingenieur was, maar dat moest toch wel een hele piet zijn, als ie kaartjes mocht knippen op de tram  – ik wist overigens ook niet precies wat een tram was, want die reed in Tilburg niet.

Enfin, ieder zo z’n eigen beeld van de verleden werkelijkheid en in Griekenland ondernamen we een zeiltocht (met ‘Alternative Sailing’ –  aanbevolen!). Ik raakte in gesprek met de kapitein en vroeg hoe hij hier zo terecht was gekomen. En jawel: hij was (bouwkundig) ingenieur. Had ook een tijd een eigen bureau gehad en was vervolgens in dienst van de overheid gegaan om industriële overblijfselen te inventariseren en te beoordelen of die de moeite van het conserveren waard waren.

Dat was leuk werk, maar ja: toen werden de salarissen gehalveerd (hebt u dat, lieve onderwijscollega’s van me die klagen over jaren nullijn? De salarissen werden gehalveerd! 50% er af!) En bovendien werden ze niet eens elke maand uitbetaald, die halve salarissen.

En ook: er was geen geld meer om nog iets te doen met zijn aanbevelingen voor die industriële monumenten, dus na een paar maanden onbetaald of halfbetaald patiencen besloot hij gewoon niet meer naar zijn werk te gaan. Daar blafte geen hond naar. Hij zocht iets anders om de kost te verdienen en dat werd dus dit bedrijfje: Alternative Sailing.

Het was een heerlijke dag op het water. Ik had nog nooit van mijn leven gevist en nu ving ik er zeven! (‘Beginnersgeluk’, bromde mijn zoon jaloers.) En wat meer was: de ingenieur maakte ter plekke de vissen schoon en zijn vrouw Mirella bakte er een heerlijke lunch van.
In die zin was het wel een geslaagde career-switch: niet meer achter een computer oude gebouwen inventariseren, maar zeezeilen en vissen.  In elk geval leuker dan kaartjes knippen op de tram.

> Vorige aflevering Radicale Zouaven

Deel dit artikel