21 april 2024

Koekje bij?

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.23

COLUMN | Ze zijn op weg: zondag 2 februari om kwart vóór een bolderden ze van het podium af en onder luid applaus en hier en daar een traan (moeders, vriendinnen: ik verzin het niet) draaiden ze het plein af: uit het oog. Op weg … naar? Afrika!

Naar Senegal en Gambia, om precies te zijn (maar hoe precies is dat?) Het is 7200 kilkometer rijden, dat is zeker. Drie weken doen ze over die reis, in hun zelf aangeschafte en eigenhandig opgekalefaterde jeeps, helemaal volgestouwd met … met koekjes, denk ik eigenlijk.
Want ze rijden door België, Frankrijk, Spanje, Marokko, Spaanse Sahara en Mauretanië in die toch enigszins wrakke auto’s, en de wijze les van de jongens die vorig jaar gingen was: zorg voor koekjes!
Eh?

‘Toen wij in Marokko bij een ‘garage’ aanklopten omdat er een koppakking moest worden vernieuwd, keken ze ons en onze auto wat afwachtend aan. Jaja, ’t  zal wel. Maar we hadden ’s morgens  voor anderhalve euro onwaarschijnlijk lekkere koekjes gekocht en toen we die uit begonnen te delen, toen kwam er schot in. Dus zorg voor koekjes!’
Zes techneuten op pad, gewapend met anderhalf pond stroopwafels.
‘Gaan er alleen techneuten?’, vroeg ik ze. En tien punten voor dit antwoord: ‘Nee, er gaan ook meisjes.’

‘Go for Africa’, je kunt de tocht van dag tot dag volgen op : www.goforafrica.nl Zes van onze bol 4-mechatronicastudenten doen hun afstudeerstage dus gedurende zeven weken in Senegal en Gambia. Ze richten daar praktijklokalen elektrotechniek in en bouwen een schelpenverpulvermachine af. (De jongens van vorig jaar hebben daar een begin mee gemaakt.) Er gaan ook teams van Mondriaan, Gilde-Opleidingen, ROC Midden-Nederland, de Leijgraaf en ROC Ter Aa.
Mbo’ers: daar schiet je wat mee op want die kunnen wat!

Deel dit artikel