27 mei 2024

OR-werk übersaai?

Beroep: onderwijs | Aflevering 6.6

COLUMN | Veel collega’s vinden de OR, zonder dat ze er veel van weten, best wel saai. De Ondernemingsraad? Yawn! Nou, als één OR al saai is, wat moeten dan 300 OR-leden bij elkaar wel niet zijn? Twee dagen lang? Übersaai?

Afgelopen donderdag en vrijdag kwamen 300 OR-leden van ROC’s uit het hele land, bij elkaar op de Tweedaagse van het Platform Medezeggenschap. In Soesterberg. Was dat dus saai? Of zelfs: übersaai?
Nee hoor, zeker niet. Het was best leuk en ook wel instructief. Er waren goede en amusante sprekers dus we hebben volop gelachen, en bovendien had ik ingeschreven voor de workshop ‘Trots op het mbo’, want ik lees de krant en daar stonden maar liefst twee leuke berichten in. Of eigenlijk: één artikel met twee keer goed nieuws.

Het (juichende) artikel ging over de positie van Nederland in de wereld. Nu ben ik van mening dat iedereen hier elke ochtend  op zijn knieën god zou moeten bedanken voor het blote feit dat ie hier woont en niet ergens anders: no better place to be! En het krantenbericht bevestigde dat (min of meer): Nederland staat op nummer 5 in de wereld qua concurrentiepositie. Er zijn er dus 4 beter, maar ach, je kunt niet alles hebben. Dat was één. Het tweede item dat mij vrolijk stemde, was de constatering dat die riante positie alles te maken heeft met het Nederlandse onderwijs.

Daar kunnen we dus trots op zijn en dat ben ik ook. En daar zijn er meer van, want de workshop ‘Trots op het mbo’ zat behoorlijk vol. En viel me behoorlijk tegen want het bleek te gaan om een actie van het CNV in het kader van de Dag van de Leraar – en daar heb ik helemaal niks mee, met die Dag.
Yawn! Het is dat ons College van Bestuur ons op die dag op taart trakteert, anders mochten ze ‘m van mij meteen afschaffen. Al die maffe acties om het onderwijs te pimpen – ik word er niet goed van.

Onderwijs, beroeps- of algemeen, is gewoon fucking belangrijk werk, en best zwaar bovendien. Betaal het gewoon goed en wij doen het, zonder verdere flauwekul. En als je belangrijk werk goed doet en daar goed voor wordt betaald, dan word je vanzelf trots. Dat hoeft niemand je te komen vertellen.*

*) Als ik het goed begrepen heb (maar daar ben ik niet zeker van), was dit de boodschap van Ton van Haperen, in zijn toespraak op de tweede dag van het congres. Later meer daarover.

> Vorige aflevering: Doet ie t of doet ie t niet?

Deel dit artikel