19 april 2024

Plankje*

Beroep: Onderwijs | Aflevering 3.30

COLUMN | Een jaar of twintig geleden hield ik bij het klussen (een boekenkast) een plankje over. Gewoon, een rechthoekig stuk hout ter grootte van twee aviertjes. Zoon Willem stond over mijn schouder mee te kijken en ik herinnerde me met hoeveel plezier ikzelf vroeger met zoiets had gespeeld.

Wij naar de winkel: fietslampje, fittinkje, dunne, enkelvoudige elektriciteitsdraadjes, platte batterij van Witte Kat, belletje, knopje. En vervolgens terug naar huis om te knutselen: fitting op de plank schroeven, uiteinde van de draadjes bloot maken met een lucifer, aansluiten op de fitting, gaatjes boren in de plank en de draadjes naar achter leiden, aansluiten op de batterij: Ja! Hij doet het!
Enfin: knopje  ertussen gemonteerd, belletje erbij, het was nog een heel gedoe maar wel gezellig.  
Dat was dus 20 jaar geleden. Vorige week is zoon Willem afgestudeerd aan de Technische Universiteit: elektrotechnisch ingenieur.
De professor bij wie hij afstudeerde kwam mij feliciteren en sprak over ‘een knappe onderzoeker’, en ik dacht nog: ‘Zal ik over dat plankje vertellen?’, maar dat leek me op dat moment toch een brug te ver.  

Maar mijn opdracht op het ROC is al een jaar of tien: werf meer leerlingen voor techniek! En nu heb ik dus een idee, een bewezen effectief idee (in de newspeak van tegenwoordig: een good practice):
komende november moet de regering een enorme voorraad plankjes aanschaffen, en draadjes, lampjes en batterijen van Witte Kat. En die moeten ze als pakketjes door alle schoorstenen duwen die ze maar kunnen vinden, in de nacht van 5 december. De rest van de maand december zenden we dan ster-spotjes uit om alle papa’s aan hun verstand te brengen wat ze met die spullen aan moeten.
Et voila: over twintig jaar is het tekort aan ingenieurs ingelopen.

*) Hij heeft natuurlijk van alles bijgeleerd, sinds dat plankje. Om dat erin te wrijven noemde hij zijn thesis: ‘Multi-modal graph-based segmentation in a 3D reconstruction context.’

> Lees hier de vorige aflevering: Heel goed onderwijs. Op heel goede scholen! Van heel goede leraren!

 

Deel dit artikel