20 juni 2024

Plan voor Waldorf basisschool in Oss

OSS | NIEUWS | Mogelijk komt er een Walfdorf basisschool in Oss. Enkele ouders hebben daarvoor een plan ontwikkeld en ze willen een aanvraag indienen bij de gemeente. Inmiddels zijn er bijna veertig aanmeldingen, meldt het Brabants Dagblad.

‘Waldorfschool’ is de benaming die in veel andere landen wordt gebruikt voor ‘Vrijeschool’. Dat is onderwijs dat gebaseerd is op het antroposofische gedachtegoed van Rudolf Steiner. Volgens de initiatiefnemers is er ook in Oss en omgeving ruimte voor een Vrijeschool. De dichtstbijzijnde vestigingen zijn in Uden en in Den Bosch. “Het is niet voor iedereen weggelegd om hun kind dagelijks zo ver weg te brengen of met een taxi mee te sturen”, aldus Noël Sannen, een van de initiatiefnemers in het Brabants Dagblad.

Op de website van de Vereniging Vrijescholen werd recent gemeld dat het aantal ouders en leerlingen dat kiest voor de vrijeschool blijft toenemen. Het totaal aantal vrijeschoolleerlingen in Nederland steeg het afgelopen jaar met 6%. In het primair onderwijs groeiden de vrijescholen, tegen de landelijke krimp in, met 4,6% en in het voortgezet vrijeschoolonderwijs groeide het aantal leerlingen met 8,2%.

In een breder perspectief laat de groei van de afgelopen jaren een trend zien met een aantal jaren op rij vergelijkbare groeicijfers. De laatste vijf jaar groeide het aantal leerlingen op vrijescholen met bijna 24%. Met de toename van ruim 4.750 leerlingen volgen nu 24.770 kinderen in Nederland vrijeschoolonderwijs op 74 scholen in het primair onderwijs en 20 scholen en vrijeschoolafdelingen in het voortgezet onderwijs.
In Brabant zijn er op dit moment negen vrijebasisscholen: Roosendaal, Breda, Oosterhout, Tilburg, Den Bosch, Uden, Eindhoven (twee) en Helmond. Er zijn twee scholen voor voortgezet onderwijs, in Breda en Eindhoven.
[Bron: Brabants Dagblad, Vereniging Vrijescholen]

Deel dit artikel