21 juni 2024

‘Bètagirls zijn keihard nodig’

EINDHOVEN | NIEUWS | Het tekort aan technici is alleen op te lossen als niet alleen jongens voor techniek kiezen. Girlsday moet meisjes enthousiast maken voor een bèta-opleiding. Op 14 april 2016 is er weer een girlsday.

Langzaam maar zeker kiezen steeds meer meisjes voor een bèta-opleiding. “Maar het is nog niet voldoende. Er is, zeker in de regio Eindhoven, veel vraag naar goedopgeleide medewerkers. Als we het alleen van de jongens moeten hebben, redden we het niet”, zegt docent en oud-Philipsman ir. Robbert Kluijtmans.

Samen met Lonneke van Winckel is hij op het Strabrecht College in Geldrop een van de drijvende krachten achter de aanpak meer meisjes te verleiden om voor techniek te kiezen. Want anders dan in veel andere Europese landen is dat geen vanzelfsprekende combinatie. “We bungelen ergens onderaan de lijst. In een land als Turkije is het heel gewoon dat meisjes voor een technische studie te kiezen.”

In Nederland kampt techniek, zo is vaker gesignaleerd, met een imagoprobleem, al helemaal in relatie met vrouwen. En de beste manier om dat te laten zien wat techniek echt is, is leerlingen naar de werkvloer te brengen. Bijvoorbeeld bij bedrijven als ASML, Philips of VDL. Speciaal voor meisjes is landelijk Girlsday in het leven geroepen door VTHO. Dat is een expertisebureau om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Op 14 april is het weer zover. Ook scholen in Brabant doen aan mee Girlsday.

Rolmodellen
Het Strabrecht College pakt het groots aan door alle meisjes uit de tweede klassen van alle schoolniveau’s die dag op pad te laten gaan. Dat zijn maar liefst 160 meisjes. Dat hoeft er hoeft er niet per se toe te leiden dat meisjes ineens enthousiast zijn voor techniek. “Het is dat ze ervaring opdoen en daardoor later gemotiveerd een studiekeuze kunnen maken.” En soms gaat het om hele kleine stapjes. Kluijtmans vertelt dat twee leerlingen bij electrotechnische installatiebedrijf Van Stratum Techniek (Geldrop) gingen kijken waar een vrouwelijke electricien werkt.

Het resultaat was dat een van de twee er stage ging lopen. “Rolmodellen zijn heel belangrijk.”
En het gaat erom de moeder in de voorlichting te betrekken. “Als die tegen hun dochter zeggen: dat is niks voor jou, dan gaan zelfs meisjes die positief zijn twijfelen. Daarom betrekken we moeders er ook bij.” Wat meisjes ook over de streep trekt is techniek in een maatschappelijke context, zoals voor toepassingen in de zorg of het milieu.

Dat is ook het idee achter Brainportschool, een predicaat van middelbare scholen in de regio Eindhoven waar het Strabrecht College één van de drie initiatiefnemers voor is. “De bedoeling daarvan is dat wij de buitenwereld binnen halen, en omgekeerd”, zegt Kluijtmans.

> Meer informatie over Girlsday op de site www.vtho.nl

    

 

Deel dit artikel