18 april 2024

Gestage groei aantal vrouwelijke rectoren bij OMO

Hoekstra en Derks rectorenTILBURG | NIEUWS | Het aantal vrouwelijke rectoren bij Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) groeit gestaag. Met de recente benoeming van drie rectoren komt het aantal vrouwen in de top uit op 12.

Tien jaar geleden nog werden de rectorsfuncties overwegend bekleed door mannen. Bij OMO zijn in totaal 35 scholen of scholengroepen met aan het hoofd een rector. De verhouding vrouw – man in de topfuncties is nu 34% – 66%. In het totale personeelbestand is de verhouding vrouw – man 44% – 56%. De raad van bestuur van OMO streeft ernaar om meer vrouwen in leidingevende functies te benoemen zodat er sprake is van een goede afspiegeling m/v.

De twaalf vrouwelijke rectoren zijn Liz Chermin (Van Maerlandtlyceum Eindhoven), Irma van Nieuwenhuijsen (Varendocnk-College Asten), Anita O’Connor (Zwijsen College Veghel), Maria Michels (De Nieuwste School Tilburg), Carla Faassen (Gymnasium Beekvliet St.-Michielsgestel), Monique van Roosmalen (IVO Deurne), Lian Derks (Jeroen Bosch College Den Bosch), Carin Zandbergen (Mill Hill-College Goirle), Carina Reuvers – De Laat (Munikkenheide College Etten-Leur), Marijke Broodbakker (SG Tongerlo Roosendaal), Marjo van Ijzendoorn (Rodenborch College Rosmalen) en Delianne Hoekstra (St. Odulphuslyceum Tilburg).

Niet inbegrepen zijn directeursfuncties zoals van Janette Lancée (d’Oultremont College Drunen), Thea Prinsen (Cobbenhagenlyceum Tilburg), Bernadette Renne (sectordirecteur vwo in Roosendaal). Landelijk gezien komen er ook steeds meer vrouwen op hoge leidinggevende functies in het voortgezet onderwijs. In 2007 lag het percentage vrouwen in directie-/managementfuncties op 24% en in 2011 was dat gestegen naar 28% (Kerncijfers OCW 2011).

Deel dit artikel