20 mei 2024

Ingrid van Zuijdam: Na brugklas is switchen mogelijk

NIEUWS | Het Stedelijk College in Eindhoven heeft zowel homogene brugklassen (bijvoorbeeld mavo) als heterogene (bijvoorbeeld mavo-havo). Voor die variatie is bewust gekozen. “Voor een deel van de leerlingen is duidelijk op welk niveau ze kunnen instromen. Maar je hebt ook kinderen van wie dat niet precies staat. Die komen dan in een combinatiebrugklas”, zegt Ingrid van Zuijdam, opleidingsdirecteur van het Stedelijk College.

Het advies van de basisschool is sinds vorig jaar leidend. De eindtoets doet er minder toe. “We zijn dus bij plaatsing afhankelijk van het advies van de basisschool, en daar hebben we ook vertrouwen. Anderzijds is dat we met zijn allen weten dat er ook ouders zijn druk uitoefen op de leerkracht van de basisschool om een hoger advies af te geven. Ik kan me voorstellen dat het soms best lastig is om weerstand te bieden aan de druk van ouders”.

De combinatiebrugklas kan dat probleem ondervangen. “Hoe je het wendt of keert en wat het advies ook is, bij sommige leerlingen zal er in het begin twijfel zijn omdat ze zich nog moeten ontwikkelen. Gaandeweg het eerste leerjaar hebben wij alle kansen om die leerling op de juiste plek te krijgen.”, aldus Van Zuijdam. Het uitgangspunt is echter dat de leerlingen na het eerste brugjaar op het niveau zitten die past bij hun capaciteiten.  Een kleine categorie, zegt Van Zuijdam met nadruk, kan nog switchen naar een hoger of een lager niveau.

“Het is niet altijd zo simpel om op basis van een advies te selecteren. Het komt bijvoorbeeld voor dat een leerling uit een mavo brugklas doorstroomt naar de havo. Je moet dan constateren dat we het met zijn allen niet bij het rechte eind hadden. Maar is dat erg? Het is pas erg wanneer een leerling vastloopt omdat hij of zij is overvraagd of ondervraagd. Daar moet je heel alert op zijn.”

Op het Stedelijk College, dat recent het predicaat excellent verwierf, wordt er in een combinatiebrugklas lesgegeven op het hoogste niveau. Dus in een mavo-havo brugklas volgen de leerlingen onderwijs op havoniveau. “We willen dat iedere leerling zich maximaal kan ontplooien en dat doe je door ze bij een gemengd advies, het hoogste niveau aan te bieden.”

> Zie ook: De brede brugklas staat onder druk

> Zie ook Rector Scheepens: Vanaf derde klas op de goede plek

Deel dit artikel