23 mei 2024

Rector Scheepens: Vanaf derde klas op de goede plek

NIEUWS | Het Sint-Janslyceum in Den Bosch (mavo-havo-vwo) baarde wat opzien met de toevoeging van een havo-brugklas, aan het toch al brede palet in de brugperiode.

Rector Roel Scheepens: “Wij gaan een systeem invoeren waarbij je in de eerste twee leerjaren als leerling nog kunt switchen. Om te beginnen volgen we in bijna honderd procent van de gevallen het advies van de basisschool. Daarom willen we vanaf de mavo alle mogelijke typen brugklassen hebben. Dus zowel enkelvoudig, als combinaties. Als de basisschool zegt: voor deze leerling geven wij havo-advies,  dan hebben wij onze havo brugklas. Is het advies bijvoorbeeld havo –vwo dan is er de gemengde brugklas”

En ook in het tweede leerjaar is het nog mogelijk van ‘spoor’ te wisselen. “Wij gaan ervan uit dat aan het begin van de derde klas alle leerlingen op hun plek zitten”, aldus de rector. Deze aanpak is ingegeven door de verandering in de toelating tot de middelbare school. Het advies van de leerkracht van de basisschool is sinds vorig jaar leidend. De betekenis van de Citotoets (of een andere toets) heeft aan waarde ingeboet.

Scheepens: “De basisschool geeft in tachtig procent van de gevallen een goed advies, weten we uit onderzoek. Dus je moet er ook rekening mee houden dat een vijfde van de leerlingen in het derde jaar op een andere plek zit dan verwacht. Een plek waar de leerling beter tot zijn of haar recht komt. Dat kan dus op een hoger niveau zijn, maar ook lager.”

Vaak ligt in een gemengde brugklas (zoals havo-vwo) de lat op het hoogste niveau. Voor een leerling met havo kwaliteiten is het dan flink aanpoten. Maar rector Scheepens vindt dat moet voorkomen dat een leerling teveel op zijn tenen moet lopen. “Een leerling moet succeservaringen hebben om gemotiveerd te blijven. We willen niet dat een leerling in een havo-vwo klas zichzelf incompetent gaan voelen. Daarom zetten we leerlingen met een puur havo advies liever in een havo brugklas waar ze succes op succes kunnen stapelen en maken we opstromen van 1 havo naar 2 havo/vwo, als het goed gaat, mogelijk. Als het in 2 havo/vwo weer heel goed gaat kan zo’n leerling van daaruit door naar 3 vwo.”

> Lees ook De brede brugklas staat onder druk

> Lees ook Ingrid van Zuijdam: Na brugklas is switchen mogelijk

Deel dit artikel