22 juli 2024

De minister op werkbezoek

minister_asscher_en_debattteam_2016_roc.jpgBeroep: onderwjs | aflevering 6.30

COLUMN | Lodewijk Asscher kwam langs op het ROC. De minister zelf! Wow, dat gebeurt niet elke week, al wil ik iedereen er wel aan herinneren dat koningin Beatrix ooit het ROC aan Stappegoor heeft bezocht en dat ik Haar toen De Hand heb geschud. Dat was een vreemde ervaring omdat zij in haar eentje het hele koninkrijk belichaamde.

Maar we zouden het over de minister van sociale zaken hebben – en met hem had ik dat minder, dat transcendente. Meer: gewoon wel een aardige man die best streng kan kijken als zijn assistent hem vertelt dat ze (met dat hele ministerie) vergeten zijn de presentatie aan het ROC te mailen. Vervolgens vangt hij dat voor de volle zaal techniekstudenten soepel op: ‘Ach, wat voelt dat nou vertrouwd. Jarenlang heb ik college gegeven en altijd ging het mis met de presentatie, of dat nu met een diaprojector, een overheadprojector of een beamer was. En nu gaat het dus ook mis…’

Ondertussen zit zijn assistent bleek en zwetend te typen op zijn Blackberry: dat het ministerie als de sodeju die presentatie mailt en wel NU…
Ja, dat ‘sodeju’ verzin ik er natuurlijk bij, zo’n keurige ambtenaar gebruikt vast niet zo’n ordinaire krachtterm. En jawel, het ministerie mailt de presentatie ijlings naar Tilburg, maar dan moet hij nog van de Blackberry naar de beamer en hoe krijgen we hem op de laptop?

De minister is inmiddels aan zijn toespraak begonnen en kijkt af en toe spiedend onze kant op: komt er nog wat van? En dan is God Met Ons en met hem: ik heb mijn eigen laptop uitgeleend aan de lichttechnici dus als de assistent het aan mij mailt en het lukt mij om…. Lang verhaal kort: het lukt en ik kan vanuit de regiekamer meteen doorklikken naar dia 7, want zo ver is de minister inmiddels.

Ach, alles komt goed. De speech boeit, het ROC-debatteam doet zijn ding, de zaal vol techniekstudenten reageert, de minister antwoordt en de stafmedewerker heeft het laatste woord: als ik naar hem toestap en hem vriendelijk maar beslist meedeel ‘Meneer Asscher, het busje staat voor.’ stapt hij gezeglijk naar buiten.

Oh ja, ik vergeet het bijna: waar ging het bezoek eigenlijk over? Over robotisering. Daarover volgende week meer.

 

Deel dit artikel