18 april 2024

Men and boys – the difference is the size of their toys

COLUMN | De Tilburgse wethouder Erik de Ridder opende de Dag van de Logistiek met een sterk statement: 15% van de beroepsbevolking in onze regio werkt in de logistiek! En voegde daar een persoonlijke noot aan toe: ‘Ik kom hier elk jaar en ik breng mijn kinderen mee, die zijn elk jaar weer een beetje ouder maar het blijft leuk, al die grote spullen.’

Want groot zijn ze, de spullen van logistiek. Tjonge jonge. Het is een sector van enorme dimensies. Op bedrijventerrein Vossenberg ll (waar de dag dit jaar gehouden werd)  staan bedrijfshallen waar je het ROC-gebouw aan Stappegoor zo naar binnen zou kunnen schuiven – en dan houd je plaats over. En her en der op dat industrieterrein zijn ze bezig nog eens zo’n hal eraan vast te zetten – het kan niet op.

Wij waren er ook met een stand, op het Kennisplein, als School voor Logistiek en Mobiliteit, samen met het Vakcollege, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dat niet is waar de meeste bezoekers voor komen, opleidingen en onderwijs. Nee, die komen voor de dimensies. Voor die enorme vrachtauto’s en trucks en hijskranen en barge-terminals en bulldozers en heftrucks en verreikers. Voor een twaalfmeter hoog magazijn met gangpaden waar precies zo’n heftruck in past en die dan twaalf meter de hoogte in kan gaan net tussen die enorme rekken vol pallets met dozen….brrr, ik werd er claustrofobisch van maar allerlei jongetjes wilden maar al te graag samen met die meneer de heftruckcabine in, hup achteruit de gang in en hup, de hoogte in en hup, daar gingen de lepels zij-uit het rek in en schoven soepel een pallet uit het rek en hup, in ijltempo naar beneden en tegelijkertijd vooruit met die pallet tot vlak bij mama – die het geheel natuurlijk stond te filmen.

Gespannen aandacht en concentratie op het jongensgezicht – die is verkocht, schat ik in: die gaat de logistiek in, later. En als ie daar binnen al niet gegrepen is door dat materiaal, dan even later daarbuiten wel: gezeten op een enorme tractor, of, een eindje verderop, samen met een ervaren chauffeur  racen in een truck. Racen in een truck…. Dat slaat toch alles? In een echte truck! Slalommen tussen containers door!  Jongensdroom! (foto)

Nou, als ie de logistiek in wil – banen zat! ‘Elke vierkante meter een vacature’, zei de omroeper triomfantelijk, en het waren heel wat vierkante meters. Maar inderdaad: legio uitzendbureaus en bedrijfsscholers en zo opvallend mogelijk gepresenteerde vacatures.  Ja, en springkussens en squadbanen en clowns en ballon-opblazen en miniatuur-vrachtauto’s – maar wie taalt om speelgoed als het echte spul er ook is? Ik hoor het ene jongetje opgewonden tegen het andere zeggen: he, waar staat jullie pap nou? Logistiek is ook een familieverhaal, denk ik. Vaders en zonen: men and boys, the difference is the size of their toys.

 

Deel dit artikel