23 april 2024

Schoorsteenveger is mijn vak, heel de dag zit ik op dak ….

COLUMN| Beroep: onderwijs |aflevering 7.26 | Lente! Bij ons op Stappegoor betekent dat krokussen in de middenberm en vmbo’ers in de school. Die krokussen, dat weet u zo onderhand wel, maar die vmbo’ers, dat zal ik even uitleggen. Kijk, onze core business is natuurlijk middelbaar beroepsonderwijs en dat is blijkbaar nog best moeilijk, want je moet je daar maar liefst vier jaar op voorbereiden. Vier jaar op het voorbereidend mbo! En wat dan?

 Voor veel vmbo’ers is het antwoord op de vraag: En wat dan? de vraag: Ja, wat dan?

Wij helpen ze natuurlijk graag met die oh zo moeilijke keuze voor een vervolgopleiding en als ze vaagjes aan ‘iets technisch’ denken, dan leid ik ze rond op Stappegoor. Dat heet Inkijkdag of sectororiëntatie en dat doen we elk jaar eind maart. Vandaar dus: lente = vmbo’ers in de school!

Nu is er een eindeloos scala aan technische beroepen dus als ik voor zo’n groep zoekende vmbo’ers sta, vraag ik altijd even: weet iemand al welke opleiding ie wil doen. Dat levert meestal wel wat vingers op. Afgelopen dinsdag was het er maar één en die zei: ‘Schoorsteenveger, is daar een opleiding voor?’ 

Ik moet eerlijk zeggen: ik dacht dat ie me in de maling nam. Schoorsteenveger!? Maar het lag genuanceerder: hij wilde in het familiebedrijf aan de slag, en dat familiebedrijf was gespecialiseerd in, u raadt het: schoorsteenvegen.  Enfin, het liep toch nog goed af, die Inkijkdag, want een dag later zag ik dit commentaar op Facebook. Onder een enthousiast verslag van de Waalwijkse school De Overlaat die op bezoek was geweest, schreef een moeder:

 ‘Mijn zoon vond het prachtig. Hij weet al naar welke school hij wil, zei hij toen hij thuiskwam….’

 Kijk, dat moeten we hebben.

 

 

 

Deel dit artikel