19 april 2024

Leerkrachten van #POinActie richten uit onvrede vakbond op

DEN HAAG | NIEUWS | De werkgevers in het primair onderwijs en de overheid krijgen een nieuwe onderhandelingspartner aan tafel. #POinActie gaat zich omvormen tot een heuse vakbond, kondigen de initiatiefnemers aan in De Volkskrant van 7 december.

De oprichting van een vakbond komt mede voort uit onvrede over de belangenbehartiging door de bestaande vakbonden zoals AOb en CVN Onderwijs. De twee leerkrachten van het eerste uur achter #POinActie, Thijs Roovers en Jan van de Ven, zijn niet tevreden over de wijze waarop de bestaande bonden opkomen voor de belangen van hun leden. Ze vinden dat vakbondsbestuurders te ver weg staan van hun achterban, ‘ze weten niet wat er in de klas speelt’.

Een ander bezwaar is dat de traditionele vakbonden meerdere sectoren vertegenwoordigen in de onderhandelingen. Dat maakt het moeilijk om specifieke wensen, zoals van de leerkrachten in het primair onderwijs, goed uit te onderhandelen. Als #POinActie eenmaal de status heeft van vakbond, dan zal ze zo nodig ook stakingen uitroepen, laten de initiatiefnemers weten in De Volkskrant.

Concurrentie

Ze gaan in ieder geval met hun lidmaatschap de concurrentie aan met de bestaande bonden. Per jaar betalen leden straks 12 euro per jaar, bij een bond als de AOb is dat (met belastingvoordeel) ruim tien euro per maand. De bestaande bonden hebben wel een stakingskas,  #POinActie nog niet.

Wat ook een rol zal hebben gespeeld is de onvrede over de Onderwijscoöperatie, waar de vakbonden een zware stem in hebben. Zij hielden tegen dat Jan van de Ven, betrokken bij #POinActie, voorzitter van deze organisatie werd.

De verhouding tussen de actievoerende leerkrachten en de vier partijen (CDA, VVD, ChristenUnie en D66) die het kabinet steunen, is danig bekoeld. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van het debat dat 6 december is gevoerd over de onderwijsbegroting voor 2018. “Het gaat hard tegen hard. Nu de leraren aangekondigd hebben volgende week opnieuw te gaan staken, is er amper begrip bij de coalitiepartijen. In het eerste deel van het debat over de begroting van het ministerie van Onderwijs was niets van een toenadering tot de docenten te merken’, schrijft Trouw.

Inleveren extraatjes

Ook CDA Kamerlid Michel Rog, oud-bestuurder van CNV Onderwijs, heeft niet veel begrip voor de acties. Hij vindt dat leraren de bovenwettelijke uitkeringen moeten versoberen die ze bij eerdere onderhandelingen in de wacht hebben gesleept, valt op te maken uit het verslag in Trouw. Overigens onderhandelen de leraren niet met de overheid over hun cao, maar met de werkgevers i.c. de schoolbesturen.

Met de oprichting van een eigen vakbond treedt #POinActie in de voetsporen van NU’91, een bond die opkomt voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden.  Deze bond is 1991 opgericht uit onvrede over de inzet van de bestaande vakbonden voor hun belangen. NU’91 tekst nu ongeveer 30.000 leden.

Onder het motto ‘de witte woede’ protesteerden twee jaar eerder naar schatting 60.000 verplegenden en verzorgenden in Den Haag tegen het kabinetsbeleid. Deze massale opkomst, buiten de traditionele bonden om, kwam voor bestuurlijk Nederland als een verrassing. De geschiedenis lijkt zich te herhalen.

Deel dit artikel