1 maart 2024

Het verschil maken in Afrika

COLUMN GERARD SANBERG

De foto is van het vertrek, zondag 18 februari, Bakel. Gepakt en bezakt en bestickerd.

COLUMN | BEROEP: ONDERWIJS | Afl. 8.23 | De peptalk: ‘Jullie gaan scholen, ziekenhuizen en psychiatrische klinieken helpen. Daarmee biedt je de mensen daar perspectief. Dat hebben ze nodig, want het is daar niet best. De werkloosheid is 44%. Als je werk hebt verdien je €60,- per maand en het leven is daar echt niet goedkoop dus mensen hebben honger. Echt honger, elke dag opnieuw. Je ziet dat niet hoor, je merkt er weinig van want ze schamen zich daarvoor – en jullie gaan helpen daar iets aan te doen. Houd dat goed voor ogen: voor een aantal mensen gaan jullie het verschil maken.’

Ze luisteren best aandachtig naar (bedenker van ‘Go for Africa’) Jan Huizinga, de 25 jongeren die straks naar Afrika gaan, per zelf opgeknapte auto. Dit is niet de hele groep, die is groter maar niet iedereen kon komen op deze middag. Er komt veel goede raad langs: ‘Zorg dat je altijd de auto achter je ziet. Zo niet: stoppen.’

Gelach: ‘Dan kom ik niet ver, want ik rijd achteraan.’

‘Ik wil die ervaring meemaken. Zien hoe de mensen het daar hebben. Ik ben benieuwd hoe ik hier straks rondloop, als ik dat gezien heb. Wij hebben airco ingebouwd in de auto, maar dat is dan straks wel de enige airco in het hele dorp, heb ik gehoord.’ ’

Weer gelach: ‘Dan zal het nog druk worden in die auto van jullie.’

‘Wij hebben twee jaar geleden al tegen elkaar gezegd, dat gaan wij ook doen. Ja, we willen natuurlijk veilig terugkomen, maar we willen ook iets betekend hebben voor de mensen daar. De reis is een mooi extra.’

Op het moment van schrijven, donderdag 22 februari, zijn ze vier dagen onderweg en in Spanje gearriveerd. Er zijn al drie auto’s kapot gegaan. Twee zijn gerepareerd, de derde was ‘beyond repair’. Dus een auto gehuurd in Spanje en straks in Marokko een andere kopen – daar zijn ze goedkoper, heet het. Ook hebben ze een motor omgetoverd tot buitenkeuken om de pizza op te warmen. En lekker voetballen tussen de gloednieuwe auto’s. En kopjeduikelen in de supermarkt. En nog veel meer slappe ongein op hun vlog:  https://www.facebook.com/GFA2opreis/videos/1148484758621949/

 

 

 

 

Deel dit artikel