19 april 2024

Pas op: kruitvat!

Beroep: Onderwijs | Aflevering 5.8

COLUMN | Soms worden woorden of uitdrukkingen vernietigd door de volkscultuur. ‘Ghetto’ vind ik nog steeds een mooi voorbeeld van hoe zoiets kan lopen. Jarenlang heb ik mijn leerlingen ervan proberen te overtuigen dat ‘t ‘het ghetto’ was. Dat geloofden ze niet, ze hoorden toch zelf Elvis zingen: ‘in de ghetto’. Veel vergeefse moeite dus, maar je wordt er voor betaald.

In de geschiedenisles legde ik aan havo 4 uit hoe de Eerste Wereldoorlog was ontstaan en wat het verschil was tussen oorzaak en aanleiding. Dat de oorzaak belangrijk was, dat het daarbij ging om de grote tegenstellingen tussen de Europese landen en de manier waarop die waren vastgelegd in ijzeren bondgenootschappen. De aanleiding, ach ja, dat was die moord in Serajewo (in de geschiedenisboekjes heette die stad altijd: Serajewo. In het nieuws werd dat ineens Sarajewo. Ook zoiets. ) Maar goed, die aanleiding, die moord, dat was dus niet meer dan de lont in het kruitvat.
En dat schreven ze dan fout, in hun proefwerken. Kruitvat? Nee: Kruidvat!

Dat stond toch zeker op de gevels van al die winkels en in al die folders en commercials? Kruidvat!
Dat dat een woordspeling was, was een nuance die niet aan hen was besteed. Onzin. Kruidvat! (Het zou mij achteraf niet verbazen als die hele beeldspraak vele van mijn leerlingen gewoon ontgaan is, indertijd. Dat ze dachten dat het inderdaad iets met kruiden van doen had, niet met kruit.)

Even voelde ik me leerling, toen we, als afdeling Marketing en Communicatie van het ROC, opgewonden de nieuwe aflevering van DRIVE doorbladerden, het kleurenmagazine dat de werving voor het ROC onder vmbo’ers moet ondersteunen. Trots en gelukkig waren we dat DRIVE zo mooi was geworden en dat we het toch nog op tijd klaar hadden gekregen – tot de telefoons begonnen te rinkelen en men ons op opgewonden toon de les las:
‘Kijk eens op blz 43. Daar interviewen jullie een stagebegeleider. Die man is manager bij, nou, bij……’
Tja, bij Kruidvat dus.
Alleen, levensgroot en in al die duizenden exemplaren van DRIVE stond: Kruitvat.
Onze excuses. En ondanks dat is het een mooi blad geworden. En cross my fingers dat er niet meer onnauwkeurigheden ingeslopen zijn. 

Ps ‘Emaille schaaltje’ is ook een probleem – een email schaaltje? Scotty kan het beamen: kan niet meer.

> Vorige aflevering Beetje flinker graag!

Deel dit artikel