23 juni 2024

Argos wint onderwijsprijs met uitzending over misstanden Tilburgse universiteit

Links juryvoorzitter Sjoerd de Jong, rechts de redacteuren van Argos.

Een team van het radioprogramma Argos heeft de Prijs voor de Onderwijsjournalistiek gewonnen. De redactie kreeg de prijs voor uitzendingen waarin misstanden rond promoties op de Universiteit van Tilburg werden onthuld. De prijsuitreiking vond plaats op de Nationale Onderwijstentoonstelling in Utrecht. 

Argos, dat bekend staat om zijn diepgravende onderzoeksjournalistiek, bracht aan het licht dat het aantal zogeheten buitenpromovendi aan de universiteit van Tilburg uitzonderlijk hoog was. Voor een succesvol afgerond promotieproject ontvangt een universiteit van de overheid een bedrag van tussen de 70.000 en 96.000 euro (dat bedrag varieert). Dat is goed voor de inkomsten van de instelling. Argos ontdekte verder dat een hoogleraar die veel promovendi begeleidde er ook persoonlijk financieel voordeel van had. De kwestie leidde tot vragen in de Tweede Kamer. Meer op de website van Argos.

Prof. Paul Kirschner, rechts juryvoorzitter Richard Toes van de Fons van Wieringenprijs.

Prof. Paul Kirschner won de prijs voor de beste onderwijsblog, genoemd naar wijlen prof. Fons van Wieringen, van 2001 – 2010 voorzitter van de Onderwijsraad. Kirschner, als hoogleraar verbonden aan de Open Universiteit,  schrijft regelmatig een blog op onderzoekonderwijs.net. Hij kijkt kritisch naar (internationaal) onderzoek in zijn vakgebied en vestigt de aandacht op relevante uitkomsten. Ook gaat hij in zijn blog met scherpe pen onderwijsmythes te lijf. Een van zijn favoriete onderwerpen is de directe instructie in klas of collegezaal. In het onderwijs wordt vaak getwijfeld aan het nut van directe instructie, maar volgens Kirscher is er overtuigend bewijs dat deze aanpak werkt. In zijn bekroonde blog breekt hij daarom een lans voor directe instructie. 

Docent Martin Ringenaldus kreeg een aanmoedigingsprijs voor een blog waarin hij de validiteit van het examen Duits aan de kaak stelt. Volgens de leraar is het tijd voor een eerlijker examen. 

= Lees ook op Onderwijs Brabant Paul Kirschner bestrijdt onderwijsmythes

Deel dit artikel