24 juni 2024

De leukste stage van Nederland

Beroep: Onderwijs | Aflevering 1.3

COLUMN | Het idee achter de JOB Academy (zoals beschreven in afleveringen 1.1 en 1.2, klik hier) was: laat mbo’ers stage lopen op een ander ROC door een klachtenloket te bemensen en een studentenraad op te richten.
Ja! Goed plan!

Na veel vijven en zessen wilden elf ROC’s hier wel aan mee werken en dus moest JOB op zoek naar 22 stagiaires. Nu zijn er wel een half miljoen mbo’ers in Nederland dus dacht JOB: fluitje van een cent.
Dat viel tegen.

Ze zochten de publiciteit met de slogan ‘De leukste stage van Nederland’, maar het aantal aanmeldingen bleef ver achter bij de verwachtingen en zelfs bij de behoefte. Het werden er maar geen 22 en het liep tenslotte uit op een serie e-mails die steeds dringender van toon werd.

Even, vlak voor de grote vakantie van juli 2009, dacht ik zelfs dat het hele project bij ons niet door zou gaan bij gebrek aan bemensing, maar het liep goed af. Begin september 2009 meldden zich mijn eerste twee stagiaires: Marlies, tweedejaars Marketing en Communicatie op het Koning Willem l College in Den Bosch, en Laurens, tweedejaars Juridische Dienstverlening op het Da Vinci College in Dordrecht.
In het begin was Marlies wat stiller en Laurens de zelfverzekerde woordvoerder van de twee, maar ze konden goed met elkaar overweg en mij mochten ze ook wel, dus ze konden aan de slag.

De kennismaking met het College van Bestuur was een succes. Geheel niet geïmponeerd door mijn mededeling dat we nu bij de hoogste baas op bezoek gingen, zette Laurens parmantig zijn ideeën uiteen. De cursus van JOB had vrucht gedragen: hij had het goed op een rij en werd op cruciale momenten goed gesteund door Marlies.

Vincent Braam, de voorzitter van ons College van Bestuur, vond het prachtig, twee van die zelfbewuste mbo’ers met een verhaal over hoe het mbo moest worden aangepakt. Hij verzekerde Marlies en Laurens (en mij) dat het College van Bestuur helemaal achter dit project stond en er veel van verwachtte, en sloot af met de (onverwachte) vraag waarom Marlies en Laurens niet op ons ROC zaten. Dat ze dat zelfs niet overwogen hadden omdat dat veel te ver reizen was, achtte hij een mager excuus.

Lees hier de vorige aflevering.

Deel dit artikel