19 april 2024

‘Hbo’ doet het beter bij het stappen!

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.7

COLUMN | Waarom doe je de opleiding die je doet? En hoe ben je daartoe gekomen?
Ik wil graag een eenduidig antwoord van onze studenten op die vragen, maar zo overzichtelijk is het niet. Grote verschillen! Zowel in motivatie als in keuzeproces.
(Opleiding verpleegkunde) ‘Ik wist het nog niet. Ik liep rond op de Open Dag en ik zag dit en ik was meteen verkocht. Daarna heb ik ook niets anders meer onderzocht of bekeken.’
Kijk, dat is knopen doorhakken. Maar het kan ook anders:
‘Ik ben met mensen gaan praten uit verschillende vakken en daarna heb ik de Open Dag bezocht. Toen ben ik op internet gaan zoeken naar filmpjes, zowel van school als van de praktijk van het beroep.’ (Opleiding doktersassistente)

Of zo: ‘Ik heb eerst eens bij mijn vader gekeken, die is docent economie. Wat dat nou is. Toen deed ik een beroepentest en daar kwam ook uit: economie. Nou, oké dan. toen ben ik ook niet meer naar de Open Dag geweest want ik wist het wel. En het bevalt goed.’
Luisteren ze naar hun decaan?
‘Mwah, die noemde wel wat maar dat leek me toch niet zo tof. Ik heb toen gewoon op internet gezocht naar een opleiding in de buurt.’ (Opleiding mode)

En de invloed van hun ouders? Zelf denk ik altijd dat die groot is, maar wat denken de studenten?
Ach, valt wel mee, denken ze.
‘Ja, ze zijn wel meegegaan naar de Open Dag en toen vroegen ze allerlei praktische dingen.’ (Hier klinkt een beetje gêne in door, volgens mij.)
Heb je het nog nabesproken met je ouders, na de Open Dag, thuis?
‘Mwah.’ (Opleiding kappers).
Natuurlijk dit: ‘Mijn vader waarschuwde me wel dat er weinig werk is in deze sector’ (Opleiding artiest)
En: ‘Je ouders, die lezen de folders!’ Uitgesproken op een toon die duidelijk maakt: dat doen wij zelf niet.
Ook grappig: de jongen die procestechniek doet (‘net als mijn vader’, zegt hij trots) schat in dat zijn vader niet veel invloed heeft gehad op zijn opleidingskeuze.

Veel van onze studenten willen door naar het hbo. Dit motief voor die vervolgstudie had ik nog niet gehoord: ‘Als mbo’er word je niet serieus genomen. Dat merk je ook bij het stappen. Als je dan zegt dat je op het mbo zit, dan kijken ze op je neer.’
Aha, het versiert niet zo vlotjes, dat mbo.

Deel dit artikel