20 juni 2024

Innovatie Challenge TU/e laat leerlingen de toekomst voorspellen

EINDHOVEN | TILBURG | NIEUWS | Veel leerlingen uit 5 en 6 vwo hebben meegedaan aan de Innovatie Challenge van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Op 15 maart was de I-Day, de afsluitende dag van de uitdaging waar alle deelnemers hun resultaten door middel van een verslag en een poster konden presenteren.

De Innovatie Challenge wordt al enkele jaren door de TU/e en de opleiding Technische Innovatiewetenschappen aangeboden aan leerlingen van 5 en 6 vwo. Dit jaar was de uitdaging: Voorspel hoe mensen een technologie over tien jaar zullen gebruiken.
Naast veel fantasie is onderzoek en wetenschappelijke onderbouwing nodig. De leerlingen worden begeleid door studenten van de opleiding Technische Innovatiewetenschappen. Zij krijgen tijdens hun studie veel te maken met dit soort vraagstukken en hoe deze aangepakt moeten worden.

Drie leerlingen van het Sint-Odulphuslyceum in Tilburg, Cengizhan Can, Criss van de Wouw en Marc van de Ven, bedachten de EyeSee TV, een televisie met een tablet als afstandsbediening, een camera en een besturingssysteem.
De televisie kan door middel van de tablet gebruikt worden om te internetten, maar ook zou de tablet tijdens een nieuwsuitzending achtergrondartikelen kunnen laten zien. De nadruk ligt bij deze televisie uit de toekomst meer op online interactieve media, internet en on-demand streaming media dan de huidige televisie.

Criss van de Wouw schrijft op hun website eyeseetv.blogspot.com: “Dit project was echt een eye-opener voor me. Niet alleen op technisch gebied maar ook op creatief gebied. De ervaring die ik heb opgedaan bij het maken van dit project zal me zeker ten goede komen tijdens mijn studie.” Marc van de Ven: “Ik ben blij dat wij dit profielwerkstuk, want naast een leerzaam project van de TU/e was het een profielwerkstuk, samen mochten maken en organiseren.”

> Voor meer informatie over de EyeSee TV: eyeseetv.blogspot.com

> Voor meer informatie over de Innovatie Challenge en andere inzendingen: www.innovatiechallenge.nl

Nieuw: Technische Innovatiewetenschappen
Vanaf september 2012 kun studenten  binnen de opleiding Technische Innovatiewetenschappen twee richtingen (majors) kiezen: Psychology & Technology en Sustainable Innovation.
Psychology & Technology richt zich op wat technologie met mensen doet en hoe technologie, met behulp van psychologische kennis, optimaal kan werken voor mensen.
Sustainable Innovation is gericht op het invoeren van nieuwe duurzame technologieën in de maatschappij, zoals in de energievoorziening en de gebouwde omgeving, zodat de samenleving duurzaam gaat consumeren en produceren.

Deel dit artikel