16 april 2024

Onderzoek: Bossche ‘universiteit’ heeft kans van slagen

DEN BOSCH | NIEUWS | Een gezamenlijke universitaire opleiding van TU Eindhoven en Tilburg University in Den Bosch heeft een kans van slagen. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek. Als alles volgens plan verloopt, opent de opleiding in 2016 haar deuren.

Het gaat om een masteropleiding op het gebied van data Science en ondernemerschap, en wordt daarom aangeduid als een Graduate School. Volgens onderzoek is er veel behoefte aan hoogopgeleide werknemers in de beide disciplines. Om het plan verder te kunnen ontwikkelen heeft de gemeenteraad van ’s Hertogenbosch een voorbereidingskrediet van 2,5 ton ter beschikking gesteld. De nieuwe opleiding zal plaats bieden aan enkele honderden studenten.

Uit de studie blijkt dat zowel studenten en bedrijven als de gemeente ‘s Hertogenbosch en de Provincie Noord-Brabant zeer geïnteresseerd zijn. Er blijkt een groeiende behoefte aan multidisciplinair opgeleide professionals die ondernemend en leidend zijn en data als innovatieve kracht kunnen inzetten. Zowel bedrijven als (semi)publieke organisaties vragen om dergelijke entrepreneurs of bestuurders die waarde kunnen creëren uit data.

De gemeente ‘s Hertogenbosch en provincie Noord-Brabant zijn bovendien bereid om in het project te participeren. De universiteiten willen voor de zomer een definitief antwoord op alle vragen over huisvesting, onderwijsaccreditatie voor de opleidingen en de financiering van het project.

De toekomstige Graduate School is onderdeel van een groter plan met een breder opleidingsportfolio op het gebied van Data Science, waaronder een nieuwe bachelor opleiding en een aantal masteropleidingen aan beide universiteiten. De samenleving heeft grote behoefte aan wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op het gebied van data-analyse en waardenontwikkeling uit data.

Huisvesting
De opleiding in Den Bosch krijgt een masterstudie Data Science Entrepreneurship, die door beide universiteiten wordt verzorgd en zich onderscheidt door de focus op ondernemerschap. Verder biedt het plaats aan een ontwerpersopleiding en ruimte voor wetenschappelijk onderzoek en promotiemogelijkheden.

Het opleidingscentrum wil ook een kraamkamer zijn voor nieuwe bedrijven en gaat zelfstandig ondernemen actief ondersteunen en stimuleren. De Bossche vestiging biedt daarom faciliteiten voor startende ondernemers en hun nieuwe technologie. Daarnaast zullen er seminars en cursussen voor het bedrijfsleven worden georganiseerd.

Voor de huisvesting heeft het klooster van Mariënburg de voorkeur. Er worden echter ook alternatieve opties nader onderzocht zoals het Spinhuiswalcomplex.
[Bron: persbericht]

Deel dit artikel