16 april 2024

Ballcar moet jongeren verleiden om opleiding techniek te doen

EINDHOVEN | NIEUWS | Om jongeren in Zuidoost-Brabant warm te maken voor een opleiding in de techniek is een ballcar ontworpen. De ballcar is een futuristisch karretje dat kan worden aangestuurd met een iPad.

Met dit project wil de stichting SPOMM aan leerlingen en hun ouders laten zien dat de maakindustrie een moderne bedrijfstak is, met uitdagende en hoogwaardige banen. SPOMM is een organisatie die zich namens bedrijven in de regio Zuidoost-Brabant inzet voor de uitvoering van opleidingen op het gebied van metaal en mechatronica. SPOMM werkt daarbij nauw samen met de vmbo- en mbo-scholen in de regio.

Net als in de rest van Nederland is er, ondanks de crisis, behoefte aan goed opgeleide vaklui (m/v) in Zuidoost-Brabant. In de ballcar (een ontwerp van Van Berlo Design) komen technieken samen die kenmerkend zijn voor de maakindustrie zoals draaien, frezen, plaatwerken, solderen, monteren en assembleren.

Met ingang van  het nieuwe schooljaar gaan leerlingen van het vmbo aan de slag met het project, te beginnen bij het Sondervick College in Veldhoven. De leerlingen bezoeken samen met hun ouders en/of docenten drie technische bedrijven en bouwen onder begeleiding van vaklui een prototype van een ballcar. De leerlingen krijgen zo enerzijds een indruk van hun een hedendaags technisch bedrijf eruit ziet en anderzijds ervaren ze daadwerkelijk wat het is om aan een innovatief product te werken.

Meer informatie op de site van SPOMM

Deel dit artikel