15 juli 2024

Ik ben een Frater, NOU EN?

Beroep: Onderwijs | Aflevering 3.18

COLUMN | In de volksmond (en ook in die van mij) heet de Frater van Gemertschool: ‘de Frater’. Kinderen die extra begeleiding nodig hebben kunnen op de Frater in Tilburg een vmbo(tl)- of een havodiploma halen. En daarna? Vaak doen ze het verrassend goed (en dat is alleen ‘verrassend’ als je een ander vooroordeel had). Hieronder het relaas van Wendy van der Meijs.

Toen ik in 1999 naar ‘de Frater’ ging, had ik nooit gedacht dat ik docente Beeldende Kunst en Vormgeving zou worden. Ik was niet erg populair op de basisschool. Ik kon niet goed meekomen en ze vonden mij maar een vreemd kind. Het was ook al snel duidelijk dat ik naar ‘de Frater’ moest.
Ik heb de jaren op de Frater als positief ervaren, ook al schaamde ik me in het begin omdat veel mensen daarop neerkeken. Nu ben ik er trots op, want daar geloven ze in je en vechten ze voor je om je te brengen waar jij heen wilt.

Ik wilde naar de mbo-opleiding ‘Reclamepresentatie en communicatie’. Daar heb ik voor moeten knokken. Omdat mijn mentor een goed woordje voor mij deed, kon ik naar De Rooi Pannen om mijn droom te verwezenlijken: creatief bezig zijn.
De overgang naar het mbo was lastig. Je hebt toch dat stempel dat je van de Frater komt. Maar als je in jezelf gelooft, kom je er wel. Ook in het mbo ging het niet vanzelf, maar ik heb wel echt gave dingen gedaan. Zo heb ik samen met drie medestudenten een studentenbedrijfje opgericht: “&joy”.
We verkochten armbandjes waar je je eigen tekst in kon zetten en daarmee werden we het beste studentenbedrijf van Tilburg!  Samen met de burgemeester van Tilburg mochten we mee op een ondernemersmissie naar China.

Na het mbo ging ik naar het hbo, de NHL in Leeuwarden. Ik wilde graag creatief bezig zijn en tegelijk iets betekenen voor anderen. In Leeuwarden was ik opnieuw dat zwakke meisje, met mijn dyslexie, maar evengoed heb ik als een van de weinigen alles in één keer gehaald.

Op de NHL ging ik stagelopen/lesgeven, onder andere op een school voor leerlingen net leer- en gedragsproblemen. Daar lag mijn hart! In september 2012 was ik één van de twee studenten van de NHL die in vier jaar tijd het diploma Docent Beeldende Kunst en Vormgeving behaalden.  Nu geef ik (tijdelijk) les aan het Reeshof College in Tilburg, heb ik een expositie gehad in het Design museum in Gent en heb ik een tentoonstelling in het Kruithuis in Den Bosch. Ik voel mij niet bijzonder of knap in wat ik heb bereikt, ik heb dit kunnen doen omdat ik op de Frater mijn eerste kans heb gekregen. Daar heb ik geleerd om mezelf te zijn. Daar geloofden ze in mij en daardoor ben ik in mezelf ben gaan geloven.

Waarvan acte.

> Ga hier naar vorige aflevering

Deel dit artikel