23 mei 2024

Sociale media en de werving van een Griekse student

COLUMN | En weer beleeft de wereld een historische gebeurtenis. Deze keer konden we die van minuut tot minuut vanuit onze luie stoel thuis op tv volgen.

De vreedzame omwenteling in Egypte wordt daarom in dat opzicht uniek genoemd. De nieuwe media zouden een beslissende rol hebben gespeeld: Facebook, Twitter, Youtube en wat er nog aan varianten mag zijn. De gsm, of in het bijzonder de smartphone, als effectief wapen.

We willen met zijn allen graag geloven dat we nu ook getuige zijn geweest van een mediarevolutie, maar die komt bepaald niet uit de lucht vallen. Een mooi voorbeeld van een eerdere mediamijlpaal  dateert van 1968, 29 augustus om precies te zijn.

In Chicago vond toen de Democratische Conventie plaats, het was in de tijd dat de protesten tegen de Amerikaanse deelname aan de oorlog in Vietnam een kookpunt bereikten. Tienduizend demonstranten, vooral studenten, voerden op straat actie. De politie trad gewelddadig op, onder het oog van talloze tv-camera’s.

De demonstratie was 17 minuten live te zien in Amerika. De demonstranten hadden heel goed door wat voor machtig wapen ze  in de schoot geworpen kregen. Ze riepen keer op keer The whole world is watching! Precies zoals nu, dik veertig jaar later, de hele wereld de protesten in Egypte op de voet kon volgen.

Netwerken
Deze korte historische verhandeling is een wat lang uitgevallen aanloop naar wat ik wilde zeggen over het gebruik van sociale media om nieuwe studenten te werven. Ik kom daarop omdat Fontys in Eindhoven en de TU/e voor hun ict-opleiding gezamenlijk de boer opgaan om buitenlandse studenten te werven. Ik weet niet of ze daarbij gebruik maken van digitale netwerken, maar misschien brengt het volgende verhaal ze op een idee.

Al vanaf de middelbare school speelt een van onze zonen games via internet. Hij studeert inmiddels een paar jaar in Amsterdam, maar in gamen is hij nog heel actief. Zijn favoriete spel is Warcraft en zijn medespelers komen vanuit de hele wereld. Warcraft is een strategisch spel en volgens kenners erg leerzaam. Laten we het hopen.

Eindhoven
Een van de deelnemers is een Griekse student, de anderen hebben hem de bijnaam Papadopoulos gegeven. Deze student vroeg tijdens het gamen aan mijn zoon of je in Nederland een goede bètastudie kon doen. Jazeker, hij raadde hem, na wat kennissen te hebben geraadpleegd, speciaal de technische universiteit in Brainport Eindhoven aan.

Om een lang verhaal kort te maken, het ziet er naar uit dat hij inderdaad aan de TU/e aan de slag gaat, met een beurs zelfs. Want deze ‘Papadopoulos’ is niet zomaar een student. Hij heeft al een afgeronde studie Physics and Material Science  aan de universiteit van Patras (Griekenland) en Uppsala (Zweden) op zijn naam staan en zit nu in een promotietraject.

Kijk, zo kun je dus ook een student aan de haak slaan.
 
 
 

Deel dit artikel