23 juni 2024

Met ‘gratis opleiding’ lok je geen studenten

COLUMN GERARD SANBERG


COLUMN | BEROEP: ONDERWIJS | Afl. 8.3 | Een tijdje terug* stond een stel bedrijven bij ons op de deur te bonken. Procesbedrijven als Fujifilm, Coca-Cola, IFF. Ardagh Glass ook en DSM*. Ze hadden een dringende boodschap: of wij de opleiding procestechniek toch vooral open wilden houden, want zij zaten te springen om gediplomeerde procesoperators.

Daar moest ik aan denken  bij het bericht dat onze concullega De Rooi Pannen de opleidingskosten van al hun studenten gaat betalen. Want ja, wij als ROC Tilburg wilden natuurlijk best die opleiding procestechniek in de lucht houden, maar dan moesten er wel meer studenten en hoe moesten we die lokken?

De bedrijven wilden wel over de brug komen en samen bedachten we: het wordt een gratis opleiding! Gratis! En toch helemaal voor niets! Ha, dat was  nogal wat want de bedrijven gingen dus alle (herhaal: alle) opleidingskosten betalen, inclusief het lesgeld. Dan praat je al gauw over ruim € 1000,- per jaar. Een royaal aanbod waarmee we graag op pad gingen om studenten te werven.

In die tijd gaf ik zelf nog voorlichting en ik zag het gebeuren in de lokalen vol vmbo-scholieren en hun ouders: op het moment dat ik de woorden ‘gratis opleiding’ liet vallen, gingen de ouders rechtop zitten. De leerlingen bleven verveeld voor zich uit kijken want geld boeide hen niet zo. Dat was meer iets voor hun ouders.

En jawel, de leerlingen kregen gelijk. Onveranderlijk luidde het tijdens de vervolggesprekken: ‘Hij moet die opleiding niet gaan doen omdat het niks kost, daar wordt niemand blij van.’

Door de schok van het nieuwe liep de belangstelling voor ProcessClass (zoals we de opleiding gingen noemen) even flink op, maar dat was een kortstondig effect en werd vooral veroorzaakt doordat de studenten bij ProcessClass snel en veel praktijk kregen. Dat bleek wervender dan de knaken die het niet kostte.

Dus? Ik verwacht niet dat de vmbo’ers nu ineens naar De Rooi Pannen toestromen omdat het daar niks kost. Dat wordt alleen gezien als bijkomend voordeel. En ProcessClass? Bestaat nog steeds! Nu met het aanbod dat, als je na diplomering gaat werken bij één van de deelnemende bedrijven, je alle gemaakte opleidingskosten terugkrijgt. Dat zijn vele duizenden euro’s, dus ik zou zeggen: kom eens kijken. Maar alleen als het je echt iets lijkt, die procestechniek.

 

*Ik noem hier de bedrijven die nu meedoen aan ProcessClass. In de loop van de tijd is het wel gewisseld. En ‘een tijdje terug’ moet u lezen als: ruim 10 jaar geleden.

Deel dit artikel