18 april 2024

Rollen omgedraaid: Leerlingen geven leraren les in sociale media

SCHIJNDEL | NIEUWS | Leerlingen in 6 vwo van het Elde College in Schijndel gaan hun leraren uitleggen hoe ze sociale media, zoals Twitter, in kunnen zetten in het onderwijs.

Dat meldt de website SchoolNet Brabant in een artikel over deze school, die een voorhoederol vervult op ict-gebied. ´Voor één keer worden de rollen omgedraaid en nemen docenten van de school plaats in de schoolbanken. De leerlingen verzorgen vervolgens workshops over internet- en technologie-onderwerpen waar ze veel van afweten´, valt op de site te lezen.
Het voordeel is niet alleen dat leraren kosteloos geschoold worden, maar vooral dat leerlingen het idee krijgen dat ze iets waardevols te bieden hebben. In het artikel zegt collegevoorzitter Alfred Kempe verder dat de school is afgestapt van een reglement voor internetgebruik. Het netwerk op het Elde College is volledig open, er gelden geen verboden meer.

“Daarin zijn we vrij uniek. We vinden dat leerlingen moeten leren verantwoordelijk om te gaan met de faciliteiten die we bieden. Ze moeten ook fouten kunnen maken, hun vingers eens kunnen branden. (..) De enige voorwaarde die we stellen is dat het netwerk uitsluitend beschikbaar is voor educatief gebruik. Laat leerlingen vervolgens zelf maar verantwoorden dat ze het op die manier gebruiken. Het werkt: er gaat zelden iets mis.”

Mobieltjes niet langer taboe
Ook het verbod op mobieltjes in de klas, enkele jaren geleden nog een groot taboe, gaat binnenkort sneuvelen. In de nabije toekomst zullen leerlingen steeds vaker werken op hun eigen laptop of een tablet, verwacht Kempe. “Nu al zien we dat leerlingen, met name in de bovenbouw van de havo/vwo-klassen hun smartphones en iPads mee naar school nemen. Ze houden hun agenda bij, zoeken informatie op en checken hun e-mail.”

► Lees hier het artikel op SchoolNet Brabant
 

Deel dit artikel