23 juni 2024

Krimp kost 61 basisscholen in Brabant de kop

DEN BOSCH | NIEUWS | De gestage daling van het geboortecijfer heeft tot gevolg dat in Brabant in de periode tot 2025 in totaal 61 basisscholen verdwijnen. Dat blijkt uit de krimpbarometer van ingenieursbureau DHV.

In deze provincie staan nu nog ongeveer negenhonderd basisscholen, van hele kleine met enkele tientallen leerlingen, tot grote met honderden leerlingen. Vooral de regio Den Bosch wordt hard geraakt, daar zouden 17 basisscholen dicht gaan. Midden-Brabant is een uitzondering, daar komt een basisschool bij. De terugloop van het aantal leerlingen in het basisonderwijs heeft ook gevolgen voor het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs.

Voor Top Onderwijsadvies* is het sombere perspectief aanleiding om op vrijdagmiddag 23 september in Den Bosch een werkconferentie te beleggen onder het motto ‘Krimpuls’. De initiatiefnemers willen daarmee aangeven dat er geen reden is om bij de pakken neer te zitten. Met creatieve oplossingen zijn er ook nieuwe kansen voor de regio’s die getroffen worden door de bevolkingskrimp. De effecten zijn immers niet alleen in het onderwijs zichtbaar, maar ook in andere delen van de lokale samenleving.
Basisschool Olof Palme in Drunen.

Programma
De werkconferentie is speciaal bedoeld voor onderwijsbestuurders en beleidsmakers van gemeenten. Dagvoorzitter is Paul Bemelen, directeur van KPC Groep. Keynotespreker op de werkconferentie is Leo Niessen, voormalig schoolleider en onderwijsbestuurder, thans voorzitter van de themagroep onderwijs in het Nationaal Netwerk Bevolkingsdaling.

Inleiders zijn onder meer:
Anke Wijnands, directeur vmbo Sophianum College, Gulpen/Nijswiller
Henk van der Esch, voorzitter college van bestuur Achterhoek VO, Doetinchem
Roy Palmen, directeur Techniek Leeuwenborgh en Aviation Competence Centre, Maastricht
Yvonne Raaijmakers, voorzitter college van bestuur SPOVenray
Theo Bovens, toekomstig Commissaris van de Koningin in Limburg

Workshops
In het tweede deel van de werkconferentie vinden verdiepende workshops plaats rond thema’s en vraagstukken voor po, vo en het middelbaar beroepsonderwijs. Deze worden ingeleid door sprekers uit krimpregio’s die hun visie en ervaringen met de aanwezigen delen.

► Ga hier naar meer informatie over de werkconferentie Krimpuls
► Lees hier het artikel ‘Nog niet overal leeft het gevoel van urgentie’
► Lees hier een publicatie van de overheid over het wetsvoorstel Experimentenwet dat scholen in krimpgebieden mogelijk soelaas biedt.
► Lees hier het artikel ‘Aantal eenpitters in Brabant daalt gestaag’
 
*) De adviesbureaus BCO Onderwijsadvies, Edux Onderwijsadvies, KPC Groep, Marant Adviseurs in leren & ontwikkeling en O2 Onderwijsadvies.

Deel dit artikel