20 juni 2024

Daar doe je het toch voor…

Beroep: onderwijs | aflevering 2.15

COLUMN | U kent die verhalen, als u in het onderwijs werkt. Een collega vertelt ze. Elk jaar vertelt een (of een andere) collega wel zo’n verhaal. Hij kwam gisteren / vorige week / twee maanden geleden in de vakantie, een oud-leerling tegen. In de stad / in de trein / in de supermarkt. En wat zei die?

‘Zo leuk was dat toch, dat treft je dan echt. Hij herkende me meteen en toen ik daar iets van zei, zei hij, Ja, maar uw lessen waren spannend en je kon lachen, ik weet nog dat u vertelde over…’
Over iets had de collega vroeger in de les verteld en dat wist die oud-leerling nog, na tien jaar!
‘Daar doe je het toch voor…’, verzucht die collega vervolgens. En u zucht instemmend mee want u werkt ook in het onderwijs en ja, daar doet u het voor. Zegt u dan. En u meent dat.

Het ROC waar ik werk heeft natuurlijk intranet: voor de interne communicatie. Dat intranet heet: Ons Plein. Als je je computer opstart krijg je automatisch Ons Plein op je scherm. Rechts onderaan toont Ons Plein de rubriek ‘Meest bekeken onderwerpen op Ons Plein’.
Als trouwe blogger hoop ik nog altijd dat mijn blog een keer in dat rijtje prijkt, maar sinds kort realiseer ik me dat die kans klein is, want iedereen weet: met het lezen van zo’n blog valt niks te verdienen en je maakt er ook geen promotie mee.

Barmhartige Samaritaan

Dit waren vorige week de meest bekeken onderwerpen op Ons Plein:

– 1. Declareren
– 2. Declaratie dienstreis
– 3. Salaris
– 4. High potential
– 5. Reiskosten woon-werkverkeer
– 6. Functiebeschrijving
– 7. Zorgverzekering

Duidelijke zaak: het slijk der aarde triomfeert. Op nummer 1, 2 en 3 zelfs geheel onverbloemd: het gaat om de knaken. Wat kan ik terugkrijgen van de baas en wat verdien ik hier eigenlijk?
Nummer 4, High Potential, dat is de cursus carrière-maken bij je eigen baas, al even grofstoffelijk dus.
Nummer 5: geen commentaar.
Nummer 6: wat moet ik doen voor het salaris dat ik hier verdien?
En nummer 7?  Spreekt daar dan eindelijk ‘zorg’ uit? Samaritaanse barmhartigheid, zo tegen kerstmis?
Welnee, u weet net zo goed als ik dat het om de premie gaat, om de groepskorting die je krijgt als ROC’er. Past perfect in de tijdgeest: hoe krijg ik zo veel mogelijk zorg voor zo weinig mogelijk geld?

Ik koester geen illusies meer: zo lang ik er geen premie opzet of prijs voor uitloof, komt mijn blog niet in dat rijtje. En toch doe ik het daar voor!

Deel dit artikel