24 juni 2024

Digitale snelweg voor alle scholen in Brabant binnen handbereik

EINDHOVEN | NIEUWS | Alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs in Brabant kunnen binnen afzienbare termijn aansluiting krijgen op de digitale snelweg. Ook scholen in de dorpen op het platteland.

Dat is mogelijk door de overeenkomst die is afgesloten tussen Schoolnet Brabant en de kabelmaatschappijen Ziggo en GlasMaatschapBrabant. Zij gaan ervoor zorgen dat er tot in alle uithoeken van de provincie een breedbandverbinding tot stand komt waar scholen op kunnen aanhaken. Het is nu aan de scholen om te besluiten of ze van dit netwerk, gebaseerd op glasvezelbekabeling,  gebruik willen maken.

Bij de officiële ondertekening van de contracten tussen alle betrokken partijen in Eindhoven werd gesproken van een belangrijke mijlpaal voor het onderwijs. Want met de realisatie van deze ict-infrastructuur in de hele provincie loopt Brabant niet alleen voorop in Nederland, maar ook in Europa. Het onderstreept de ambities van Brabant om een toppositie verwerven als intensieve kennisregio, aldus Erik van Merriënboer namens de provincie Noord-Brabant.

Revolutie
Maar de echte revolutie ontstaat pas als het onderwijs als de scholen de aansluiting op de digitale snelweg gebruiken om met gebruikmaking van digitale hulpmiddelen nieuwe onderwijsconcepten ontwikkelen. Dat gebeurt nu nog op kleine schaal, zoals bijvoorbeeld met het experiment op het Markland College en het Dongemond College om wiskundelessen op afstand te laten verzorgen.

In een enkele grotere stedelijke gebieden in Brabant maken scholen nu overigens al  gebruik van snel breedband, maar in veel regio’s is het onderwijs nog aangewezen op traditionele verbindingen met beperkte capaciteit. Het zijn dus vooral de scholen op het platteland die met de nieuwe infrastructuur er flink op vooruit gaan. In Brabant staan ongeveer 1200 scholen in het primair en voortgezet onderwijs.
Geert Steenbekkers, collegevoorzitter van het Dongemond College (Raamsdonksveer), ziet bijvoorbeeld een voordeel voor de locatie van zijn school in Made die nu nog verstoken is van een snelle verbinding.    

Meerwaarde
Volgens Ziggo een meerwaarde als ook instellingen als de bibliotheek mee gaan doen. De breedbandverbinding maakt dat scholen ook gebruik kunnen maken van diensten als telefonie, centraal server beheer, werken in de cloud en het outsourcen van diensten naar datacenters. Ziggo neemt in Brabant de regio’s West-, Midden- en Noordoost-Brabant voor haar rekening, GlasMaatschapBrabant is actief in Zuidoost-Brabant.

Schoolnet Brabant is een netwerkorganisatie die in samenwerking met andere partners, het gebruik van ict door het onderwijs stimuleert.

► Meer informatie bij Schoolnet Brabant

Deel dit artikel