24 juni 2024

Tilburg stapt uit Leonardo-onderwijs, Breda gaat door ondanks tekort

TILBURG | BREDA | Het bestuur van Opmaat In Tilburg zet aan het eind van het schooljaar een streep door het Leonardo-onderwijs, bedoeld voor hoogbegaafde kinderen. In Breda moet het bestuur van Markant de reserves aanspreken om Leonardo in de lucht te houden.

Dat melden respectievelijk het Brabants Dagblad en BN/De Stem. De financiële problemen zijn op zich geen verrassing. Vorig jaar vertelde Jan Hendrickx, bedenker van het Leonardo-concept, al in een gesprek met Onderwijs Brabant, dat hij het somber inzag voor deze nieuwe voorzieningen voor slimme kinderen. Het ministerie van OCW wil dit onderwijs niet structureel bekostigen. Scholen moeten dat uit hun reguliere budget doen, maar nogal wat scholen verkeren inmiddels in zwaar weer. Noodgedwongen kan dat betekenen dat er een streep wordt gezet door Leonardo.

Saneren
Dat laatste is het geval in Tilburg, schrijft het Brabants Dagblad. De Stichting Opmaat moet saneren en daardoor is er geen geld meer voor het Leonardo-onderwijs, dat verzorgd werd op de scholen De Blaak (Tilburg) en Mussenacker (Udenhout). Er blijft wel een voorziening voor onderwijs aan hoogbegaafde kinderen, maar dan onder de vlag van Weer Samen Naar School. Dat zal echter niet volgens het Leonardo-concept zijn.  Aan dit concept hangt een fors prijskaartje.

Stichting Markant Onderwijs in Breda biedt Leonardo-onderwijs aan op de Montessorischool. Dat is volgens BN/De Stem een belangrijke oorzaak van het tekort van twee ton op de begroting van het bestuur. Er zouden geen plannen bestaan om te stoppen met deze voorziening.

> Lees hier het interview met Jan Hendrickx

Deel dit artikel