1 maart 2024

Wintels crisismanager bij in nood verkerend Amarantis

EINDHOVEN | NIEUWS | Marcel Wintels, bestuursvoorzitter van Fontys Hogescholen, is per direct aangetreden als crisismanager bij Onderwijsgroep Amarantis. Deze organisatie verkeert in acute nood en minister Van Bijsterveldt heeft Wintels gevraagd om er orde op zaken te stellen.

Amarantis is een conglomeraat van christelijke scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Onder deze groep vallen meer dan zestig scholen in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Er werken ongeveer 3300 mensen.
Naar verwachting zal Wintels enkele maanden nodig hebben voor de reddingsoperatie. De leiding bij Fontys is nu in handen van de twee andere leden van de raad van bestuur Nienke Meijer en Wilma de Koning.

Volgens het Parool is Amarantis in problemen gekomen doordat er teveel personeel is ten opzichte van het aantal leerlingen. Ook de huisvestingslasten zijn een molensteen. Onder druk van minister Van Bijsterveldt is, zo meldt het Parool, de vrijwel voltallige raad van toezicht afgetreden. Het rommelt al langer bij Amarantis. Vorig jaar dwong de raad van toezicht bestuursvoorzitter Bert Molenkamp om af te treden.

Banen op de tocht
De Amsterdamse krant schrijft op basis van informatie van ingewijden dat er sprake zou zijn van een tekort van tientallen miljoenen euro’s. Er zouden minstens tweehonderd banen op de tocht staan. Amarantis werkt met een  begroting van ongeveer 250 miljoen euro. Ook het kwaliteit van het onderwijs zou te wensen overlaten.

Amarantis is, zo schrijft de instelling op haar website, ‘een afgeleide van het woord Amarant, dat synoniem staat voor eeuwige groei en bloei. Groei past bij onderwijs, omdat via onderwijs leerlingen kennis en (beroeps)ervaring opdoen en hen voorbereidt op de maatschappelijke toekomst en loopbaan.’

Deel dit artikel