23 mei 2024

Kunstkenner Rudi Fuchs ere-lector Avans Hogeschool

DEN BOSCH | NIEUWS | Avans Hogeschool kent speciaal voor het tweehonderdjarig bestaan een ere-lectoraat toe aan kunstkenner Rudi Fuchs. De ontstaansgeschiedenis van Avans begon op 1 oktober 1812 met de oprichting van de Bossche kunstacademie. Daarom is gekozen voor het toekennen van een ere-lectoraat in het onderwijsdomein van de kunsten.

Rudi Fuchs (69), vermaard kunsthistoricus, zal op 1 oktober als eerste ere-lector worden geïnstalleerd. De geboren Eindhovenaar draagt tot op de dag van vandaag veel bij aan de discussie over kunst, hoe te kijken naar kunst en hoe om te gaan met kunst. Dat begon al in de jaren zeventig toen hij directeur werd van het Van Abbemuseum in Eindhoven en later als directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

De door hem samengestelde Documenta 7, de belangrijkste tentoonstelling van beeldende kunst in Europa, in 1982 betekende zijn internationale doorbraak. Daarna was hij ook actief als artistiek directeur van het Museo d’Arte Contemporanea in Turijn. Fuchs heeft veel artikelen over Nederlandse en buitenlandse kunstenaars gepubliceerd.

Voor Avans Hogeschool zal Fuchs colleges verzorgen over kunstgeschiedenis, kijken naar kunst en het ambacht van kunstenaar. Een ere-lectoraat wordt verleend aan personen die uitzonderlijke verdiensten hebben geleverd.
[Bron: persbericht; foto Serge Ligtenberg]

Deel dit artikel